Nästa artikel
Grattis Ford Maverick!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ford Maverick!

Publicerad 18 maj 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Erik har namnsdag vill vi göra dig uppmärksam på Ford Maverick.

Maverick är detsamma som omärkt och därmed lite vildstrosande boskap utan egentlig ägare. Lite wild and crazy sådär, vilket inte direkt var kännetecknande för den kompaktbil Ford lanserade 1969 med just den modellbeteckningen.

Modellen tillverkades också i Mexiko och Kanada och på sluttampen även i Brasilien. I grunden var det en Ford Falcon 1960 och själva chassit utvecklades inte nämnvärt tills det var nedläggningsdags 1977.

Maverick ersatte just Falcon och kan sägas vara ett storasyskon till Pinto, som den inte minst anslöt sig till designmässigt. Självfallet var Maverick bakhjulsdriven, lika finessfri som pålitlig.

Raka sexor under huven, men också V8. Maverick fanns även som en Mercury-klon och den hette då Comet.

Maverick hade en del ovanliga beteckningar på kulörerna i början. Vad sägs om: Anti-Establish Mint, Hulla Blue, Freudian Gilt och Gulfstream Aqua.

Namnet Maverick har även dykt upp på senare Fordmodeller, bland annat den europeiska versionen av SUV:en Ford Escape samt versioner av Fordskyltade Nissan-bilar.
Men dem struntar vi fullständigt i här och nu.

Bilden må vara en smula grynig, men det står utom alla tvivel vilka konkurrenterna var: Imports!

Två av tre gick till bilhistorien, mellansyskonet var det ingen som brydde sig om.

Special Editions är det smartaste sättet att sälja en menlös bil på. Grabber. Fränt. Svarta fartränder. Också fränt. Grabber fanns mellan 1971-75.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.