Bild
Nästa artikel
Grattis Ford Prefect!

Grattis Ford Prefect!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Patrik och Patricia har namnsdag vill vi även uppmärksamma Prefect.

Prefect var en lite mer påkostad version av Ford Anglia som också byggdes av engelska Ford. Första Prefecten kom 1938 och var en utveckling av Ford Eight. Det var en mycket enkel bil. Prefect hade en 1,2-liters sidventilsfyra och treväxlad låda, toppfarten tangerade 100 km/h men det tog en stund att komma dit.

Med ett uppehåll på fyra år mellan 1941 och 1945 byggdes Prefect med internbeteckningen E93A fram till 1949 då den ersattes av E493 som känns igen på att strålkastarna sitter i framskärmarna. Den hade fortfarande sidventilsmotor och mekaniska bromsar och blev känd som "Korvståndet" i Sverige.

1953 kom en helt ny serie Anglia och Prefect. Självbärande kaross och individuell framhjulsupphängning samt hydrauliska bromsar tillhörde nyheterna. Men motorn var ännu den samma. Prefect kändes igen på vertikala ribbor i grillen och fyra dörrar. Prefect 100E som var bilens hela namn fanns fram till 1959 då 107E introducerades med en enliters toppventilsmotor och fyrväxlad låda från nya Anglia. Tillverkningen lades ned 1961 och Prefect ersattes av Consul Classic.

Kommentarer

#1
Oscar G
2011-04-16 13:08

Förutom "Korvståndet" kallades bilen också för "Fyra ståplatser". :-)

#2
aor5000
2011-04-16 13:46

Var det inte tvådörrarsmodellerna Anglia och senare Popular som myntade namnet "Korvståndet"?

#3
Håkan L
2014-04-16 18:33

Prefect har aldrig kallats korvståndet. Bara Ford Popular och Anglia hade det smeknamnet.

#4
Oscar G
2015-04-16 08:14

"Aldrig" var nog att ta i, Håkan. Sanningen är att få genomsnittliga medborgare noterade skillnaden mellan de ganska snarlika Anglia och Prefect, så de gick ofta under samma epitet. Öknamnet "spillde över", helt enkelt.

Glöm inte att Andersson, Pettersson och Lundström vid den tiden som bäst såg skillnad på PV, VW, SAAB, Austin och Morris - men därutöver inte särskilt mycket.

Jag kunde skickat dig namnet på ägaren till den Prefect som fanns i kvarteret där jag växte upp, samt en lista på vilka grannar som kallade bilen "Korvståndet" och vilka som föredrog "Fyra ståplatser".

Det gjorde de säkert mest av avund; hade man inte ekonomi att skaffa egen bil försvarade man sitt tillkortakommande genom att håna grannens... Men det är en annan historia.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.