Nästa artikel
Grattis Ford Sunliner!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ford Sunliner!

Publicerad 17 november 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Idag vill vi fira att Naemi och Naima har namnsdag. Men vi ska inte glömma Sunliner från Ford. Sunliner som finns med i Klassikers namnsdagsalmanacka för bilar.

1952 fick Fords cabrioletversion av Crestlinemodellen tillnamnet Sunliner.

Fast egentligen sa inte amerikanerna cabriolet utan convertible. Betydelsen är ändå den samma - en bil med nedfällbart tak - en tygtrasa om du vill.

Medan biltillverkarna i Europa fortfarande skulle nöja sig lång tid framöver med att låta köparna själva fälla taket upp och ner manuellt, bjöd Ford på automatisk fällning för Sunliner.

Ford Crestline Sunliner 1952.

Från 1955 baserades Sunlinern på Ford Fairlane. Denna goding är från 1956 vilket man tydligast ser på den mer storrutiga grillen och att sidolisten har ett markerat fält baktill med svärtade rektanglar.

Ford Galaxie - Fords premiummodell under 1960-70 talet - blev nästa värd för Sunlinertemat. Redan 1959 skedde uppförstorandet men bilen på bilden är från 1960 och mer utplattad än föregångaren. För första gången på länge en Ford utan runda baklysen!

Nja, folk ville nog ha runda lysen trots allt. Redan året därpå 1961 var de tillbaka. Ford hade nyligen gjort fler försäljningsmässiga fiaskon som Continental 1956-57 och Edsel 1958-60 och vågade inte fresta köparnas tålamod ytterligare. Fram togs passaren för att rita exakta cirklar. 1964 försvann beteckningen Sunliner för Fords stora convertibles.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.