Nästa artikel
Grattis Ford Thunderbird!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ford Thunderbird!

Publicerad 3 mars 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Gunborg och Gunvor  har namnsdag passar vi på att hylla Thunderbird!

GM:s sportbilssatsning Corvette må ha varit först 1953 men Fords svar Thunderbird var betydligt kraftfullare när det kom 1955. Namnet Thunderbird valdes bland 5 000 förslag och bilen hade en 4,8-litersversion av företagets nya V8-motor medan Corvette bara hade en rak sexa. Försäljningsframgångarna blev därefter, T-bird varvade Corvette flera gånger om i statistiken.

Det var bara första T-birden som var tvåsitsig, när generation två kom 1958 var det med baksäte. Modellnamnet hängde sedan med i närmare 40 år och prydde mer eller mindre lyckade modeller. Det sportiga anslaget vattnades ut alltmer med åren.

1997 lades Thunderbird ned men 2002 återkom den som en retromodell byggda på Lincoln LS. Utseendet anknöt till ur-Thunderbirden och entusiasterna strömmade till. Tyvärr var de inte tillräckligt många och 2005 lades modellen ned igen.

Thunderbird i 1960 års upplaga. Nu hade Thunderbird baksäte.

Thunderbird blev bara större med åren, här den häftiga -62:an.

Läckert bakparti på 1964 års T-bird.

Och vad har vi här då? 1968 års Thunderbird i fyrdörrarsutförande med landaulettak var långt ifrån den smäckra roadster som lanserades på 1950-talet. Men rolig är den.

Supersize me! Det finns vissa paralleller mellan Thunderbird och Elvis. Här är 1976 års upplaga. Av Thunderbird alltså.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.