Bild
Nästa artikel
Grattis Ford Thunderbird!

Grattis Ford Thunderbird!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Gunborg och Gunvor  har namnsdag passar vi på att hylla Thunderbird!

GM:s sportbilssatsning Corvette må ha varit först 1953 men Fords svar Thunderbird var betydligt kraftfullare när det kom 1955. Namnet Thunderbird valdes bland 5 000 förslag och bilen hade en 4,8-litersversion av företagets nya V8-motor medan Corvette bara hade en rak sexa. Försäljningsframgångarna blev därefter, T-bird varvade Corvette flera gånger om i statistiken.

Det var bara första T-birden som var tvåsitsig, när generation två kom 1958 var det med baksäte. Modellnamnet hängde sedan med i närmare 40 år och prydde mer eller mindre lyckade modeller. Det sportiga anslaget vattnades ut alltmer med åren.

1997 lades Thunderbird ned men 2002 återkom den som en retromodell byggda på Lincoln LS. Utseendet anknöt till ur-Thunderbirden och entusiasterna strömmade till. Tyvärr var de inte tillräckligt många och 2005 lades modellen ned igen.

Kommentarer

#1
S.Martin
2009-03-03 08:53

Thunderbird är riktigt snygga, i alla årsmodellerna, men 68:an ser ju lite små lustigt ut...

#1
Olle
2009-03-03 12:21

Ni borde ju ha tänkt på att sätta typiska sommarnamn på sommaren. Jag har en 55:a, nu måste jag upp & väcka den under täcket & gratulera. Det hade varit trevligare om jag kunde tankat en skvätt 98 och köra en sväng på bemärkelsedan.

#1
Sven
2010-03-05 13:07

Sommaren -67 (bör det ha varit) gjorde The Hep Stars en intensiv folkparksturné. De var vid det laget så framgångsrika att de lämnat Folkabussen som turnéfordon. Inte heller färdades de i en Cadillac, som man skulle kunna tro på grund av deras hitlåt med det namnet, utan de gjorde mer storstilad entré i parkerna än så. De kom nämligen glidande in genom portarna, inte i en utan tre (!) gungande, vita Thunderbirds.

Jag har ofta undrat hur länge de hade de bilarna, och vart de tog vägen. De borde ha varit av årsmodellen -65 eller -66. Finns någon av dem kvar? Rimligen borde det vara så - T-birds tillhör ju inte precis de bilar som skrotats ut i parti och minut.

Någon nörd därute som vet?

Tänk tanken att kunna återsamla de bilarna - tillsamman med Benny, Svenne och de andra... Vilket reportage det kunde bli! Det skulle fullkomligt drypa av nostalgi...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.