Nästa artikel
Grattis Ford Torino!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ford Torino!

Publicerad 26 februari 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Torgny och Torkel har namnsdag passar vi på att hylla Torino!

Torino är italienska för staden Turin. Namnet var ett av många förslag för Ford Mustang, men det var först 1968 som en Ford fick det modellnamnet.

Ford Torino var från början en modellvariant av Fairlane och fanns i en mängd olika karossvarianter från tvådörrars hardtop till femdörrars herrgårdsvagn.

Motorerna sträckte sig från en 3,3 liter stor rak sexa till en sju liter stor V8. Den sistnämnda 428 cc stora Cobra Jet V8:an och även ett par andra mindre motoralternativ räknas in som muskelbilar, trots det har Ford Torino inte samma enormt uppskruvade värde och samlarintresse som andra bilar från den här eran.

Ford Torino tillverkades till och med 1976 och ersattes då av Ford LTD II.

1975 kom den amerikanska deckarserien Starsky and Hutch som även visade i Sverige. Poliserna Dave Starsky och Ken "Hutch" Hutchinson hade svår konkurrens om uppmärksamheten med en Torino som var rödmålad med en vit dekorlinje. Intresset för tv-serien fick Ford att 1976 tillverka 1 000 replikor som såldes till allmänheten.

När tv-serien blev film 2004 med Ben Stiller och Owen Wilson i huvudrollerna så spelade förstås även då en röd Ford Torino en viktig roll.

I Argentina startade 1966 produktion av en variant av AMC:s Rambler American. Tillverkare var först argentinska IKA men det företaget köptes senare ut av Renault. Modellen fanns som tvådörrars hardtop och fyrdörrars sedan.

Renault Torino tillverkades ända till 1982 och är något av en argentinsk Volvo Amazon med stor plats i den argentinska folksjälen.

Argentinska Renault Torino i tvådörrars hardtopversion.

Ford Torinon från filmen "Starsky and Hutch". Förutom den vita dekorlinjen så skiljde sig bilen i tv-serien och filmen från produktionsmodellen på så vis att fälgarna var slot mags med bredare bakdäck.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.