Bild
Nästa artikel
Grattis Honda Civic!

Grattis Honda Civic!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. Idag när Ragnhild och Ragnvald har namnsdag väljer vi att ropa hipp hipp hurra för Civic.

Honda Civic var den japanska motorcykeltillverkarens första riktiga steg in i bilvärlden. Innan 1972 när modellen kom till världen hade Hondas bilmodeller varit väldigt präglade av mc-teknik, med små motorer och
höga varv. Nu kom något som kunde betraktas som en fullmogen, om än kompakt bil.

Motorn var tvärställd. Framhjulsdrift förstås. Karossen fanns till en början enbart i tvådörrars coupéutförande med snart kom en lite bättre lastlucka som gjorde Civic mer praktisk.

Den första karossgenerationen är givetvis den snyggaste, något annan åsikt är inte att vänta av oss på Klassiker. De följande två generationerna är ganska okej för sin tid så dem får du också se på bild.

Kommentarer

#1
Sven
2009-07-17 15:30

Visst kan man säga att Honda Civic var den moderna japanska bilens födelse? Här fanns plötsligt en tuff, kaxig och pigg japan med modern teknik och suveräna vägegenskaper - och det kändes som en revolution mot de sorgligt trista skapelser som kommit från det landet innan.

Även Civic kändes lite plastig och trist i inredningens design, men attan, vad rolig den var att köra!

Inte blev det sämre när CRX kom heller... Den var så körglad att det kändes oanständigt! En sådan av generation 2 hade jag som sommarskutt några år. Sällan har jag haft så roligt till så låg bensinförbrukning!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.