Nästa artikel
Grattis Horizon!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Horizon!

Publicerad 19 januari 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag den 19 januari då Henrik har namnsdag hyllar vi Horizon!

Här blir det komplicerat - det är inte fyra olika märken som råkat välja horisonten som modellnamn, utan samma bil som sålts under olika märken beroende på marknad. Det handlar om en bil i Golfklassen som mot slutet av 1970-talet togs fram inom Chryslers europeiska verksamhet, som en ersättare till Simca 1100.

Horizon baserades på teknik från Simca men utvecklingen i övrigt gjordes i England inom f.d. Rooteskoncernen. Tillverkningen startade 1977 i Frankrike hos f.d. Simca i Frankrike. 1979 blev Horizon Årets Bil i Europa.

I Europa tillverkades bilen senare också i England och hos Valmet i Finland. Finska Horizon hade Saabstolar och bättre värme men såldes aldrig i Sverige. Svenska Trafikmagasinet ansåg att detta var fel och importerade därför ett eget finsktillverkat exemplar för att långtesta det.

I England kallades bilen Chrysler Horizon, i Frankrike Simca Horizon och i Europa i övrigt Chrysler-Simca Horizon. Efter det att Chrysler 1979 lyckats sälja sin europeiska verksamhet till Peugeot fick den i likhet med alla andra europeiska Chryslermodeller märkesnamnet Talbot, ett gammalt fint engelskt märke som därmed kom till användning igen och för alltid kommer att förvirra bilhistoriskt intresserade.

I USA tillverkades och såldes bilen som Plymouth Horizon men även som Dodge Omni. Förutom att vara mer kromtyngda hade de amerikanska modellerna märkligt nog VW-motorer och annan framvagn.

Tillverkningen i Europa upphörde 1986 men i USA hängde Horizon kvar i katalogerna ända till 1990.

Praktisk halvkombi med goda utrymmen, synd att Horizon snabbt fick dåligt kvalitetsrykte.

Talbot Horizon hängde med till 1986.

Plymouth Horizon 1986.

Plymouth Horizon 1987.

I USA fanns även en sportcoupé byggd på samma plattform, kallad Plymouth Horizon TC3, presenterad 1979.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.