Bild
Nästa artikel
Grattis Humber Super Snipe!

Grattis Humber Super Snipe!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar Klassiker ett nytt modellnamn. I dag när Vibeke och Viveka har namnsdag tar vi upp bekantskapen med Super Snipe!

Många bilar har fågelnamn så därför får även bilnörden lära sig lite ornitologi. Snipe är det engelska ordet för beckasin, som man vet kan vara nyss skjuten men kanske inte, utan att slå upp det, att det är en vadarfågel i familjen Gallinago.

Namnsdagsbilen Humber Super Snipe introducerades i september 1938 för att konkurrera med de amerikanska bilmärken som importerades till England från Canada.

Den kallades Super för den var i princip en Humber Snipe som försetts med Humbers största motor, en sexa på 4,1 liter och 100 hk. Det gav den acceleration i sportvagnsklass - noll till 100 km/h på runt 15 sekunder var exceptionellt snabbt i slutet av 1930-talet!

Tekniskt var den helt i nivå med samtida amerikanare men formgivningen var nobelt brittisk. Tyvärr finns det idag knappast några överlevare av denna värdiga bil.

Under andra världskriget tillverkade Humber ett stort antal militärfordon för den brittiska armén varav två blev världsberömda. De var de som Fältmarskalk Montgomery använde under sina fälttåg i Afrika och Europa.

Efter kriget återupptogs tillverkningen av Super Snipe och efter en facelift kom sedan en helt ny modell som med tiden avlöstes av en annan helt ny. Den sista Super Snipe lämnade fabriken i Coventry år 1967.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.