Bild
Nästa artikel
Grattis Isuzu Piazza!

Grattis Isuzu Piazza!

Dagens namnsdagsbil

Idag har min svärmor namnsdag, grattis Toini. Men också Antonia. Grattis du också. Och grattis Isuzu Piazza.

Isuzu fanns både som Isuzu och Holden. Men i USA gick den under modellnamnet Impulse. Vi talar alltså om torg på italienska. I Sverige är Isuzu Piazza säkerligen mest bekant med tillägget Turbo och den minnesgoda bilfluktaren har heller inte glömt att det minsann satt ett litet Lotusemblem på karossen.

Isuzu Piazza kom till efter en omgång i studion hos mannen med det svårstavade namnet: Giorgetto Giugiaro. Han hade också formgivit föregångaren 117 Coupé. En ganska elegant men komplett okänd sak i den här delen av världen.

Giugiaro var vid den här tiden - 1978 - väldigt inne på kilform och så fick det bli. Året därpå var det dags att visa upp resultatet på Tokyo Motor Show och väldigt kort därefter togs beslut om serietillverkning. 1980 rullade det första exemplaret av bandet.

Den var bakhjulsdriven och hade längsmonterad motor i två olika storlekar där 2-litersvarianten var den kraftigaste med 135 hästar. I Japan följde sedan en myriad av varianter, men i Europa var utbudet lite mer inskränkt med en toppversionen med turbo och hjulupphängningar intrimmade av Lotus vilket var tillräckligt för att få till ett några fina emblem som förtäljde "Handling by Lotus". Den versionen kom till Sverige 1989 och motorn hade  180 hästar. Såg den ändå inte ut som De Loreans lillebrorsa? Småtufft, eller hur.

Piazza-beteckningen levde vidare in i 1990-talet i en framhjulsdriven version, men den såldes inte i Sverige.

Värt att notera i sammanhanget är att Johan Ekelund i Ratata körde Piazza.

Kommentarer

#1
Rwd-Kid
2010-10-17 22:42

Mycket kul bil !!! Gillar hela designen på den, den är unik! Och med bakhjulsdrift!! Tummen up!

#2
Johan DAHL
2010-10-17 23:12

Intressant bil, fast personligen tycker jag (i alla fall från sidan) att bakdelen ger en del vibbar av Nissan Cherry...

/Johan Dahl, 14

#3
Jan E.
2011-10-17 20:55

Trevligt! Körde min Piazza idag! Mycket kul bil att äga!

#4
Kent Johansson
2018-10-17 15:35

Inte så lite VW Scirocco över profilen, men så delade de designer.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.