Nästa artikel
Grattis Jeep Cherokee!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Jeep Cherokee!

Publicerad 23 april 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Georg och Göran har namnsdag vill vi gärna göra dig uppmärksam på Cherokee.

Cherokee är ett nordamerikanskt indianfolk och också namnet på deras språk.

1974 kom den första Jeep Cherokee. Generationen som kallas SJ var egentligen en tvådörrars version av Jeep Wagoneer som lanserats redan 1963. Wagoneer hade tidigare funnits i en tvådörrars version, men Cherokee hade en annan lösning av sidorutorna. Cherokee lanserades som en sportigare version av Wagoneer.

Jeep valde att knyta an till namnet på modellen genom mönstret på dekorationer på karossen och i inredningen. Indiankopplingen syntes också delvis i namnen på de olika utrustningsnivåerna: S (som i Sport), Chief, Golden Eagle, Limited, Classic, Sport, Pioneer och Laredo.

För att göra historien rörigare så kom Cherokee i en fyrdörrars version 1977.

Att kalla en bil för "först" är vanskligt, men Wagoneer/Cherokee måste sägas vara bland de första bilar som kombinerade goda terrängegenskaper och en familjebils utrymmen och komfort, det som senare kom att kallas för en SUV.

1984 kom Cherokee XJ som var en klart mindre bil än föregångaren. Med sina nättare mått blev den snabbt populär och bidrog till att på allvar starta vågen av SUV:ar. Till skillnad från SJ hade den självbärande kaross. Det huvudsakliga motoralternativet var en fyra liter stor rak sexa.

Nu blir det riktigt komplicerat att förklara namnen, men när Cherokee XJ kom döptes Wagoneer om till Grand Wagoneer. Under det namnet fortsatt den att tillverkas till 1991. Samtidigt fanns det en lyxig version av Cherokee XJ med träimitation på sidorna som kallades Wagoneer.

1993 lanserades Grand Cherokee som var större till måtten och hade en V8. Om tanken var att den skulle ersätta XJ så gick det inte vägen. Den nio år gamla modellen fortsatte sälja i sådan omfattning att den inte gick att lägga ner.

En ny generation av Grand Cherokee kom 1998, WJ-generationen skulle sedan tillverkas till 2004. Grand Cherokee WK kom 2005 och tillverkas fortfarande.

Först 2001 lades produktionen av Cherokee XJ ner i USA. I Kina där den tillverkades på licens fortsatte tillverkningen till 2006.

Nästa generation Jeep Cherokee kallades Liberty i USA och Cherokee i resten av världen. Designmäsigt anknöt den i fronten till den klassiska Willys-Jeepen.

2008 kom nya Cherokee KK. den senaste generationen Cherokee påminner utseendemässigt om Cherokee XJ med kraftigt markerade hjulhus och kantiga former.

Cherokee Chief rakt ut i spenaten.

När den nya Cherokee XJ kom 1984 fanns den både med två och fyra dörrar.

En lyxig Cherokee Laredo visar vad den går för.

Cherokee XJ tillverkades även i Kina. Den kinesiska Cherokeen fick mot slutet en facelift som ser ut att behöva en tandreglering.

Efter 17 år var det dags för en ny Cherokeemodell år 2001.

2008 kom den senaste generationen Cherokee. Designmässigt flörtar den med den åttiotalskantiga Cherokee XJ.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.