Nästa artikel
Grattis Jeep Renegade!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Jeep Renegade!

Publicerad 17 maj 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Rebecka och Ruben har namnsdag vill vi gärna göra dig uppmärksam på Renegade.

Renegade (renegat) betyder avfälling, trosförnekare eller svikare. Inte så positivt i alla läger men Jeep har använt namnet på en rad modellvarianter av CJ och Wrangler samt senast 2008 på en konceptbil.

Egentligen var Renegade ett dekal- och utrustningspaket som 1970 först erbjöds till CJ-5. Under några år ingick V-8 men den blev senare tillgänglig i CJ-5 även utan dekaltrimning. På bilden en 76:a.

CJ-7 hade längre hjulbas än CJ-5 och fanns med hardtop och plåtdörrar. På bilden en 77:a. Renegade fick med åren sällskap av andra paket, Golden Eagle, Laredo, Limited och Jamboree.

Även den från början endast för export avsedda CJ-8 fanns som Renegade. När den började säljas i USA hette den inte CJ-8 utan Scrambler.

Dekalsatsen till Renegade ändrades varje år och detta är en 83:a, högerstyrd för den engelska marknaden.

Mer innehåll än Renegade hade Laredopaketet som var det som följde med till den nya Wrangler som kom en bit in på 1986.

Wrangler Renegade erbjöds modellåren 1991-1993 som den dyraste modellen i serien. Den var utstyrd med utlagda skärmar i glasfiber och någon sorts spoiler. En felsatsning som inte blev populär.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.