Bild
Nästa artikel
Grattis Jensen Interceptor!

Grattis Jensen Interceptor!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Jonas och Jens har namnsdag passar vi på att hylla Interceptor!

Den första modellen med namnet Interceptor från den lilla brittiska tillverkaren Jensen kom redan 1949. Den fanns som både täckt och öppen och byggde på Austinmekanik men med en egenritad kaross. Endast 88 exemplar byggdes fram till 1957.

1966 kom en ny Interceptor, ritad av Carozzeria Touring i Italien och tekniskt baserad på sin företrädare CV-8 Mk III. Det betydde ganska enkla hjulupphängningar och en stor V8 från Chrysler, i början på 6,3 liter och från 1971 på 7,2 liter.

Samma år som Interceptor presenterades, introducerade även Jensen världsnyheten FF, en Interceptor med fyrhjulsdrift från Ferguson och även låsningsfria bromsar. Tyvärr tillverkades bara 320 exemplar av denna framåtblickande bil. Den ansågs för dyr för att sälja i några större antal och gick bara att få med ratten på höger sida.

Interceptor däremot var en lockade kombination av italiensk design, amerikansk kraft och brittisk bilbyggartradition och byggdes i drygt 6 000 exemplar, varav några hundra utan tak.

1976 tvingades Jensen Motors av ekonomiska skäl lägga ner sin biltillverkning men på 1980-talet återuppstod Interceptor kortvarigt när man byggde en liten serie bilar av reservdelar.

Kommentarer

#1
biltrafik.blogspot.com
2011-03-28 22:29

Interceptor kan vara ett av de tuffaste modellnamnen på en bil någonsin!

#2
Johan B
2012-02-24 11:10

Jag håller med, att kalla en bil "jaktplan" (Det är vad Interceptor betyder) är kaxigt, speciellt som bilen verkligen lever upp till namnet!

En superbil till (nåja ... ) rimligt pris. Stor, ärlig, urstark och ganska lättmekad V8:a, fin väghållning och elegant brittiskt läder & trä i massor ... men du milde tid vad mycket soppa den slickar i sig!

#3
Pär Rundqvist
2016-03-30 01:42

Nu har ju Crown Victoria redan en namnsdag annars finns ju den också i (Police) Interceptor utförande

#4
Per Berner
2017-03-29 08:13

Interceptor råkar vara ett jaktplansnamn, men det betyder inte jaktplan. Det finns inget exakt motsvarande svenskt ord, men "ingripare", "anfallare" eller "avbrytare" ligger närmast. Hursomhelst vill jag ha en, och har velat ända sedan jag för första gången fick syn på en i London som barn 1973. Gunmetal S III, taklucka och konjaksfärgat skinn, LHD, tack! Den får dra hur mycket bensin den vill...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.