Nästa artikel
Grattis Lamborghini Countach!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Lamborghini Countach!

Publicerad 5 december 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag den 5 december firar vi Svens namnsdag men enligt Klassikerkalendern är det också Countachs tur att få lite ljus på sig. Grattis Lamborghini Countach!

Countach! är ett smått obscent kraftuttryck som gärna undslipper urtypen av den italienska mannen när en vacker kvinna går förbi. Så sägs det i alla fall.

Lamborghini Countach såg vi första gången redan våren 1971 i Bertones monter på Genèvesalongen. Karossen ritades av Bertone-anställda Marcello Gandini som också låg bakom företrädaren Miura - men stilen var en helt annan.

Den kilformade karossen bröt mot det mesta och grädden på moset var dörrarna som öppnades framåt-uppåt och kom att kallas scissors-doors på engelska.

V12-motorn satt monterad på längden mellan bakaxel och kupé och var i sin första upplaga på fyra liter men förstorades med tiden upp till 5,2 liter.

Countach gjorde oerhört mycket för Lamborghinis image och hur många pojkrumsväggar som pryddes av den spektakulära bilen på 1970- och 1980-talen vet ingen.

Countach tillverkades bara i drygt 2 000 exemplar under 16 år mellan 1974 och 1990. Den ersattes av Diablo.

Första produktionsupplagan av Countach kom 1973 och hette LP400. Kilform i sin renaste form!

Bertone stod för formen.

Breda trösklar och bred mittkonsol trots att någon kardantunnel inte behövdes.

Countach utvecklades under hela sin produktionstid. 5000QV (quattrovalvole) hade fyra ventiler per cylinder och kom 1985. Kjolpaketet rörde till den ursprungliga formen men Det är så här vi är mest vana att se Countach.

1988 fyllde Lamborghini 25 år och Countach 25th Anniversary Edition lanserades. Med omarbetat bodykit och 5,2-liters V12 tillverkades den i drygt 650 exemplar fram till 1990 då Diablo ersattte Countach.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.