Bild
Nästa artikel
Grattis Lotus Esprit!

Grattis Lotus Esprit!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Eskil har namnsdag riktar vi strålkastaren mot Esprit!

På Turinsalongen 1972 visade ItalDesign upp en silverfärgad konceptbil som påminde en hel del om ett pappersplan med sina rakbladsvassa linjer.Drygt tre år senare dök designen upp igen på en bilsalong men nu i Lotus monter på London Motor Show. Lotus Esprit var född.

Modellen kom att leva i nästan 30 år fram till 2004 medan karossen blev allt mjukare i linjerna och motorerna allt starkare. Trots den långa produktionstiden blev det inte mer än drygt 10 000 exemplar byggda.

Kommentarer

#1
Hans Ljusterdal
2009-06-13 11:30

Modellen var absolut vackrast i början. Men det är roligt att se hur väl backspeglarna från Citroën CX passar på senare versioner!

#2
Oscar G
2013-06-12 09:52

Kanske har Hans Ljusterdal rätt. För min del tycker jag ändå att man för ovanlighetens skull lyckats väldigt väl med uppdateringarna av karossen. De mjukare linjerna gjorde bilen mer up to date, och var säkert den viktigaste orsaken till att Esprit levde så länge. Jag (och tydligen köparna?) tycker den blev både mer harmonisk och mer kraftfull. Den fick åldras med värdighet - och ändå med bevarad sportighet!

Det är inte ofta man kan säga det när nya designers gett sig på att modernisera någon annans lyckade grunddesign.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.