Bild
Nästa artikel
Grattis Manhattan!

Grattis Manhattan!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Irma och Irmelin har namnsdag vill vi gärna gratulera Manhattan.

Manhattan är inte bara den 87,5 kvadratkilometer stora landbit som utgör det nav kring vilket USA och och därmed hela världen kretsar. Det är större än så.

För kan man tänka sig ett snyggare modellnamn på en bil än Manhattan? Skulle vara New Yorker i så fall.

Manhattan användes både av Kaiser och Frazer, men vad gjorde det? Märkena var tvillingsjälar i det 1945 nystartade företaget Kaiser-Frazer Automobiles i Willow Run nära Detroit.

Fabriken må ha varit världens största byggnad - men den nya, fräcka utmanaren blev aldrig något mer än en hygglig parentes i bilhistorien.

Men fina bilar byggde man och den nya efterkrigsdesignen med släta karossidor låg helt rätt i tiden. Till en början var det bra fart på produktionen, bil nummer 200 000 var just en Manhattan och året för denna tilldragelse var 1948.

När den ena av grundarna, Josef W Frazer, lämnade företaget droppades märkesnamnet Frazer. Och därmed levde modellnamnet Manhattan vidare enbart på Kaiser.

En ny till synes Disney-designad kaross presenterades 1951, men det räckte inte. 1955 var sista årsmodellen innan tillverkningen upphörde.

Kaiser Manhattan var den första efterkrigsbilen att få kompressor under huven. Det kan vara bra att känna till.

Taggar: Namnsdagsbilen

Kommentarer

#1
Johan S
2009-04-07 17:25

VW använde ju i slutet på 80talet "Manhattan" på VWGolf. Om det var mer än dekaltrimning på de Golfar som det stod Manhattan på vet jag inte. Någon annan som vet kanske?
(Det fanns ju en Golf Memphis också).

#1
Claes Johansson
2009-04-07 17:30

Hej Johan

Du har helt rätt. Tänkte inte på VW Golf Manhattan, jag får skylla på att det hamnar lite utanför våra uppställda ramar om att Namnsdagsbilen handlar om rena modellnamn.

Fanns det inte en Rolling Stone Editition också?

#1
Johan S
2009-04-07 19:47

Nej, ett riktigt modellnamn var det ju inte, men ändå skoj att nämna i sammanhanget.

En Rolling stone edition fanns det av Golf generation tre om jag inte minns fel.

#1
Thomas
2009-04-07 20:15

Generation tre fanns, förutom Rolling stone, också som Bon Jovi och Pink Floyd-edition. Jetta av generation två fanns i en liknande version av Golf Manhattan men då hette den Pacific.

#2
biltrafik.blogspot.com
2011-04-07 22:15

I december i fjol så raljerade jag friskt över Kaiser Manhattans något märkliga formgivning:

http://biltrafik.blogspot.com/2010/12/kejsarens-fula-klader.html

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.