Nästa artikel
Grattis Matador!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Matador!

Publicerad 21 september 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Idag när Matteus har namnsdag firar vi i enlighet med Klassikerkalendern Matador!

Matador är ett namn man skulle ha väntat sig på en spansk bil men det är bilar från USA och Tyskland som burit namnet. Också ett engelskt militärfordon, AEC Matador kan nämnas, men det ligger utanför denna serie.

Vidal und Sohn var en specialiserad tysk firma som under andra världskriget tillverkade en liten terrängbil med en drivande motor för varje hjulpar. Efter kriget tog man fram Tempo Matador, en serie lätta transportbilar. Drivkällan var en frontmonterad VW- boxer som drev på framhjulen. När VW började bygga sin egen Transporter ströps motorleveranserna och motorer från Austin började i stället användas. Tempo Matador blev embryot till de lätta lastfordonen från Hanomag som sedan togs över av Daimler-Benz.

Under ett enda modellår, nämligen 1960, fanns Dodge Matador. Det var en enklare version av full-sizemodellen Polara. Formgivningen var ganska rörig. Bilen på bilden ingår i Jay Lenos samling, och man kan ju undra varför.

Som alltid med AMC-bilar är det oklart om Matador var ett märke eller en modell. Den tillverkades 1971-78, först som en intermediary men var från 1974 den största modellen från AMC . På bilden en Matador Sedan från 1976 med sitt typiska överbett.

Matador fanns också som sport coupe med ganska egen men inte helt oattraktiv styling. Den kom 1974 och ändrades inte mycket genom åren, på bilden en 77:a.

Givetvis fanns också en Matador Wagon, här från sista året 1978. Den hade alltid V8 medan sedanens basmotor var den raka sexa som är känd från CJ-7 med flera Jeepmodeller.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.