Nästa artikel
Grattis Mitsubishi Sapporo!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Mitsubishi Sapporo!

Publicerad 19 juli 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn. I dag när Sara har namnsdag vill vi uppmärksamma Sapporo!

Sapporo är residensstaden på Japans nordligaste ö Hokkaido. Japans femte största och värd för olympiska vinterspelen 1972 men också modellnamn för en Mitsubishimodell.

Mitsubishi Sapporo var en tvådörrars kupémodell byggd på familjebilen Galant från 1976 till 1983. I USA såld som Plymouth Sapporo eller Dodge Challenger. Små lyxiga bilar.

Motoralternativen varierade mellan radfyror från 1,6 l till 2,6 l till en 2,3 l turbodiesel. Också en 2 l turbomatad fyra gick att köpa.

Vinyltak, vita däcksidor och en bred rostfri plåtsarg löpande tvärs över taket fanns oftast på de amerikasålda exemplaren. Denna ögonfägnad lockade inte till sig köparna och togs efterhand bort på kommande årsmodeller.

Andra sätt att flörta med de amerikanska köparna var att utrusta bilarna med automat, farthållare och centrallås vilket var mindre vanligt på småbilar på den här tiden.

1978 års Plymouth Sapporo var en lyxbil i miniatyr även om motorn bara hade hälften så många cylindrar som en V8.

Förutom plåtfälgar med traditionella navkapslar fanns tillval som dessa lättmetallfälgar, och då såg det genast lite sportigare ut.

Utan den rostfria bågen över taket blev Sapporo mer som en vanlig japansk bil. Stilen över linjerna var dock odiskutabelt amerikansk.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.