Nästa artikel
Grattis Monaco!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Monaco!

Publicerad 4 maj 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Monika och Mona har namnsdag vill vi rikta strålkastaren mot Monaco.

Furstendömet Monaco har liksom dess huvudstad Monte Carlo utövat lockelse på dem som namnger bilmodeller.

I dag firar modeller från Dodge, Riley och Simca namnsdag.

Simca Aronde var en av få europeiska bilar som fanns som riktig hardtop utan B-stolpe. Med starkare motor kallades den från 1959 för Monaco. För att skilja den utvändigt från Grand Large som var hardtoppen med standardeffekt hade Monaco en annan sidodekor. Sista åren fanns bara Monaco som då tappade sina av Ford Fairlane inspirerade kromlister och fick en enkel rak list i stället.

Riley, ständigt på jakt efter bra namn för sin för sin stora modellflora, använde namnet Monaco för en saloonkaross som under perioden 1927-1937 förnyades stilmässigt flera gånger. Bilden visar det senaste utförandet från 1937.

Med Grand Prix från Pontiac och Caprice från Chevrolet startade GM 1965 ett nytt segment, personal luxury. Egentligen var det dress-up packages med egna modellnamn. Dodge kontrade med sin hard-top ur toppserien Custom 880 som med vinyltak, ännu mera krom och allt standard lanserades som Monaco. Med små medel skapades på detta sätt en säljframgång, Sedan gick det som ofta förr i Detroit - namnet på specialmodellen devalverades genom att breddas till alla karosstyper och sedan flyttas ned i modellhierarkin. Monaco var 1966-1978 huvudnamn för Dodges största modeller. Bilden visar en 76:a med det fullständiga namnet Dodge Royal Monaco Brougham

Namnet Monaco återkom 1990-92 på Dodges version av en bil övertagen från AMC, nämligen den på teknik från Renault byggda Eagle Premier. Precis som denna blev Dodge Monaco i sin anonyma stil en flop på marknaden men vi kan lägga till den på listan över bilmodeller som haft den beryktade PRV V6-motorn utvecklad av Peugeot, Renault och Volvo.

Om du mot förmodan skulle bli omkörd av en Dodge Monaco 1990 kan du identifiera den med hjälp av den här bilden.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.