Nästa artikel
Grattis Nissan Skyline!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Nissan Skyline!

Publicerad 11 november 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Idag firar Mårten namnsdag. Skyline är inte det minsta likt Mårten men har namnsdag ändå.

Skyline - stadssiluett - en artificiell kontur där en storstads byggnation avtecknar sig som en skugga mot kvällshimlen. Nissan kallade en bilmodell för Skyline så tidigt som 1957.
En familjebil i sedan- eller kombiutförande, men snart även i coupéversion.

Ford i USA tillverkade 1957-59 en plåtcabriolet med viss framgång som fick det snarlika namnet Skyliner.

Det var som ultrasnabb coupé som Nissan Skyline blev mest känd. Från 1969 och fram till 1973 blev Skyline GTR framgångsrik på japanska racerbanor. Sedan inföll en period av lugn och skapligt harmoniska karossdrag.

Skyline från 1972 försågs med några förvirrande valkar på karossidorna som krävde stora arbetsinsatser vid plåtpressarna. Med facit går väl resultatet att ifrågasätta.

Till 1979 hade karossdragen slätats ut och kvar blev en anonym bil svår att skilja från mängden av andra japanska skapelser. Identitetskris är ordet och ett problem som hänger kvar än i dag för biltillverkare som egentligen borde hunnet etablera sina egna specifika särdrag.

1983 såg Nissan Skyline ut på detta vis. Lite rakare och möjligen en smula sportigare.

Med Skyline GTR 1989 - R32 kallad - blev allt plötsligt rätt. En bil med intressanta veck och pressningar som lockar ögat på en upptäcktsfärd. Dessutom var detta en bil med fantastiska prestanda tack vare en turbomotor på 320 hk och fyrhjulsdrift.

De lyckade designelementen från R32 sparades och mjukades upp en aning på efterträdaren R33 presenterad 1995. Konstant fyrhjulsdrift och den första Skyline av högprestandatyp som såldes utanför Japan. Storbritannien blev en avgörande marknad, mycket på grund av att bilen endast tillverkades högerstyrd.

1998 års R34 innebar mindre uppdateringar rent teknisk men mer utseendemässigt. Fanns som fyrdörrars och fortfarande lätt att trimma för ytterligare effekt.

Det som de flesta hinner se av en framrusande Skyline är väl - baklyktorna!?

Sedan 2002 säljs Skyline under namnet Infinity på de flesta marknader. GTR-beteckningen har getts till en egen modell.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.