Bild
Nästa artikel
Grattis Opel Admiral!

Grattis Opel Admiral!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Adrian och Adriana har namnsdag hyllar vi Admiral!

Mellanbarnet i KAD-serien - som de stora Opelmodellerna Kapitän, Admiral och Diplomat brukar refereras till - debuterade i sin första upplaga 1964.

Men den första Opeln med namnet Admiral kom faktiskt redan 1937, en pampig vagn anpassad för långa körpass på det nybyggda Autobahn-nätet i Tyskland. När Andra Världskriget bröt ut 1939 stoppades produktionen men många Opel Admiral tjänstgjorde som stabsfordon under kriget.

Opel Admiral A delade grundkaross med Kapitän och Diplomat och hade som regel en rak sexa på 2,6 eller 2,8 liter. Ett fåtal exemplar med V8 såldes också. Admiral var rymlig och robust och var populär som resandevagn.

Admiral B lanserades samtidigt som Kapitän och Diplomat 1969 och hade liksom dem delad bakaxel. Admiral B var alltid sexcylindrig, antingen med förgasare eller insprutning. Kapitän avrättades redan 1970 men Admiral och Diplomat tillverkades fram till 1977 för att ersättas av Senator.

Kommentarer

#1
emellertid
2011-03-04 21:08

Visserligen rostade dom ganska friskt men ingen kan säga annat än att dom var väldigt eleganta.
Det är annat än dagens Opel. Nu är dom stöpta i samma form som vilken japan som helst.

#2
Oscar G
2020-03-04 08:52

Får instämma, i alla fall Admiral B var snygg och riktigt imposant! Strikt i formen, men ändå med egen och för tiden moderiktig stil!
Generation A däremot var lite väl slätstruken, och lite väl mycket av nedskalad Chevy.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.