Nästa artikel
Grattis Opel Blitz!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Opel Blitz!

Publicerad 27 maj 2009 (uppdaterad 27 maj 2020)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Beda och Blenda har namnsdag vill vi rikta strålkastaren mot Blitz.

Namnet Bedford leder vid en hastig blick tankebanan in på ett annat stort fordonsföretag, men Bedford (från Bedfordshire i Storbritannien) har ända sedan begynnelsen varit en del av General Motors. Från 1929-31 såldes i Storbritannien en lastbilsmodell som kallades Chevrolet Bedford, men som sedan enbart fick heta Bedford, från 1931.

Detta sagt som grund till dagens yngsta namnsdagsbarn Bedford Blitz.  Det ach so tyska modellnamnet fanns på den brittiska lättlastaren på 1970- och 80-talen. Den hade flera karosser och axelavstånd men bar den sköna prägeln av den klassiska chevavanen i trekvartsskala.

Blitz den äldre, betydligt äldre, var en Opel. Första årsmodellen av Opel Blitz presenterades som årsmodell 1931. Det var en Chevrolet i europeisk tappning. När det drog ihop sig till krigstider tog man plötsligt fram fyrhjulsdrivna versioner av Opel Blitz i fabriker i mer skyddade lägen. De amerikanska ägarna anade oråd och mycket riktigt bröt kriget snart ut.

Blitz kom att bli den tyska krigsmaktens riktiga slitvarg och den fanns i ett otal militära versioner, den hårigaste med larvband. Vi kan vara helt säkra på att de tyska bombingarna  av Storbritannien ("The Blitz") under 1940 inte namngavs efter Opels lastbilsmodell.

Efter kriget var behovet av lastbilar stort. Produktionen återupptogs och det skulle dröja ända till 1952 då man behövde ägna utseendet en tanke. Då kom efterkrigslooken på Blitz, men infällda strålkastare och bulliga skärmar.

Motorn var gemensam med Opel Kapitän och 1959 kom en lite större rak sexa på 2,6 liter. Bensindrift förstås.

En sista uppgradering av modellen gjordes 1965. Blitz lades ner 1974.

En Chevrolet...nej Opel. Blitz var namnet.

Stoppa mig den som kan!

Gruppresenärer ännu lyckligt ovetande om att busschauffören just stagat upp sig med två Jägermeister, redo att åka.

En minut senare fylldes idyllen av ölskum och tyska svordomar. Opel Blitz på törstsläckaruppdrag många meter över havet. Den integrerade frontdesignen kom 1952.

Posten kom fram lite pålitligare med Opel Blitz.

Opel Blitz på uppdrag. Ett känt tyskt barnprogram hade en lek- och lärbuss som ibland hamnade långt från studion.

Grundkarossen känns igen, men här uppdaterad med fulgrill.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.