Nästa artikel
Grattis Opel Senator!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Opel Senator!

Publicerad 9 december 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Heter du Senator? I så fall, grattis på namnsdagen! Du är förmodligen en bil och kanske har lite svårt att läsa detta. Anna har också namnsdag i dag.

I slutet av 1970-talet hade Opels namngivartradition inom det nautiska området kommit till vägs ände. Uppföljaren till Admiral som presenterades hösten 1977 på bilsalongen i Frankfurt döptes till Senator och var i praktiken en förlängd Opel Rekord med ett extra sidofönster bak.

Det var en riktigt snygg bil, stringent formgiven och med en hel del pondus som standard. Senator A fanns faktiskt med fyrcylindrig tvålitersmotor från Rekord men de allra flesta hade den raka CIH-sexan från Commodore lurande bakom den kromrutiga grillen. Minsta sexan var på 2,5 liter, sedan följde 2,8 och 3,0 med som mest 180 hk.

Senator A tillverkades till 1986 för att sedan avlösas av Senator B som var en snofsigare upplaga av Opel Omega. Den tillverkades fram till 1993.

I Sydafrika såldes Opel Senator som Chevrolet Senator och i Australien som Holden Statesman. En Holden Senator har också funnits.

Senator 1978, första årsmodellen.

1984 uppdaterades karossen något, experterna pratar om Senator A2. I bakgrunden står förstås en Monza.

Omega med tänder: Senator B.

I Sydafrika såldes Senator som Chevrolet Senator.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.