Bild
Nästa artikel
Grattis Pontiac Le Mans!

Grattis Pontiac Le Mans!

Dagens namnsdagsbil

I dag har Lennart och Leonard namnsdag, grattis till er! Vi vill också hissa flaggan för Le Mans, Pontiac Le Mans!

Le Mans är en fransk stad vida berömd för sina återkommande biltävlingar, Le Mans 24 timmars. Där finns två racerbanor jämte varandra. Circuit Bugatti du Mans och Circuit de la Sarthe som ligger endast fem kilometer utanför stadens centrum.

Pontiac valde att kalla den år 1962 nylanserade prestandamodellen för Le Mans.

Denna bil var en uppgraderad Tempest med sportigare attribut som tuffare navkapslar och skålade galonklädda stolar samt möjlighet till lite vassare motor.

Kommentarer

#1
Bo
2009-09-28 02:37

Är då en Daewoo Lemans 87- baserad på Pontiac eller Opel?

#1
Sven
2009-09-28 14:19

Idag är faktiskt en av bilderna långt mer intressant än både bil och text.

Varför?

Jo, för att den bör vara smått historisk. Kolla bilden av den blå fyradörrars bilen. Både bilen och bakgrunden är fullkomligt sensationsfri. Men fotomodellen - hon är färgad!

Vadå, skulle det vara något konstigt?

Ja, betänk att detta är en 1969 års Pontiac. Alltså är bilden tagen 1968. Det var året då både Robert Kennedy och Martin Luther King blev mördade. Det var årets då Cu Clux Clans vedervärdiga excesser i sydstaterna kulminerade. Det var året då raskravallerna i Mississippi och Alabama pågick som värst. Det var året då de färgade i sydstaterna på allvar vågade börja trotsa de rasdiskriminerande bestämmelserna om att de inte fick färdas framtill i bussarna, inte fick bada i simbassängerna, inte fick komma in på restaurangerna och inte fick gå i “vita" skolor. Det var året då mängder av människor reste ner för att ge sitt stöd åt människorättsrörelsen, det var året då samma rörelse började skörda sina första verkliga framgångar och det var året då större delen av musikvärlden kretsade kring protestsånger. Då Bob Dylan, Joan Baez, Joni Mitchell, Pete Seeger med flera gav mängder av uppmärksammade konserter med ett och samma mål: Att stötta medborgarrättsrörelsen.

Att vid den tidpunkten presentera en reklambild för en ny Pontiac flankerad av en färgad kvinna var naturligtvis bara ett kommersiellt grepp, men det måste ändå ha uppfattats som modigt, progressivt och modernt.

Vem vet - bilden kanske är en av de allra första av sitt slag?

Så kanske, kanske GM faktiskt hade om inte ett lillfinger så i alla fall en diminutiv lilltånagel med i de framgångar medborgarrättsrörelsen äntligen började skönja… Inte var det av idealism i så fall, utan för den spirande möjligheten att göra pengar även på detta. Men, likväl en intressant bild!

#2
Oscar G
2013-09-28 08:43

1971 års Le Mans Safari var antagligen en duglig highway-pråm - men tänker man sig den just på Le Mans börjar det omedelbart tycka i mungiporna!
Förstår inte varför... ;-)

#3
Oscar G
2013-09-28 08:44

RYCKA i mungiporna menar jag naturligtvis.
Det är visst för tidigt på dagen för att fingrarna och tangentbordet ska trivas ihop...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.