Nästa artikel
Grattis Pontiac Le Mans!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Pontiac Le Mans!

Publicerad 28 september 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag har Lennart och Leonard namnsdag, grattis till er! Vi vill också hissa flaggan för Le Mans, Pontiac Le Mans!

Le Mans är en fransk stad vida berömd för sina återkommande biltävlingar, Le Mans 24 timmars. Där finns två racerbanor jämte varandra. Circuit Bugatti du Mans och Circuit de la Sarthe som ligger endast fem kilometer utanför stadens centrum.

Pontiac valde att kalla den år 1962 nylanserade prestandamodellen för Le Mans.

Denna bil var en uppgraderad Tempest med sportigare attribut som tuffare navkapslar och skålade galonklädda stolar samt möjlighet till lite vassare motor.

Le Mans 1964 delade kaross med bland annat mellanklassaren Chevrolet Chevelle. En rak sexa fanns att tillgå men flertalet köpare föredrog ändå en rejäl V8. Treväxlad manuell låda eller tvåstegs automat låter lite futtigt idag men ansågs fullt tillräckligt för att ta sig fram på den här tiden.

Pontiac LeMans förknippas av de flesta som känner modellen som en muskelbil i tvådörrars hardtop-utförande, men såldes även som fyradörrars familjesedan likt denna blå från 1969.

Denna LeMans Safari från 1971 är ytterligare ett exempel på familjebetonat färdmedel.

1973 var vecken många på den nydesignade karossen. Elegant ser den åtminstone ut att vara.

Med denna LeMans GT från 1977 får vi äntligen se lite muskler igen.

Mellan 1978 och 1981, som på bilden, fick LeMans finna sig i att krympas ännu en gång men motormässigt gällde V8 än. Både för bensin och diesel. Också en V6 fanns om man trivdes bättre med en sådan.

En Opel Kadett E tänker du. Nänä, det här är förstås också en Pontiac LeMans - annars hade det ju blivit konstigt. Mellan 1988-93 såg LeMans ut så här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.