Nästa artikel
Grattis Ranger!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ranger!

Publicerad 16 juli 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn. I dag när Reinhold och Reine har namnsdag vill vi påminna dig om Ranger!

Ranger kan ha betydelsen vandringsman såväl som skogvaktare eller ridande polis. Det är även namnet på en hästras härstammande från Colorado.

Edsel blev Fords stora flopp under 1950-talets sista år och höll på att knäcka koncernen ekonomiskt. Edsels program bestod av fyra modeller där Ranger var den billigaste och enklaste modellen byggd på ett Fordchassi. Här en från 1959.

Ranger togs upp igen 1983 till Fords lätta pickup-modell som delade de flesta komponenterna med Mazdas B Pickup. Ranger har kunnat erhållas med såväl fyrcylindrig bensin- eller dieselmotor som bensin V-sexa. Denna "fiskebil" är från 1985.

1989 kom andra generationen på samma tema, mer att räkna som en ansiktslyftning. Bilden visar en 1990 års Ranger.

Nuvarande generation är nummer 4 och Ford Ranger verkar ha sina köpare i USA men även i Sverige har ett flertal ex sålts av Ford.

Ranger var även namnet på de GM-bilar som under några år sattes samman i Sydafrika och Schweiz. I Sydafrika användes en 2,1 liters fyrcylindrig motor från Chevrolet, i Schweiz Opels fyror och sexor. Opelkaross med Vauxhallgrill. Året var 1971 när denna bild togs.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.