Nästa artikel
Grattis Riley Elf!
Årets sista namnsdagsbil!

Grattis Riley Elf!

Publicerad 31 december 2016 (uppdaterad 13 februari 2017)
I dag på årets sista dag har Sylvester namnsdag. Klassiker firar också Elf som får äran att vara den sista namnsdagsbilen i Klassikers kalender. Grattis du lille särling!

Elf betyder alf, ett litet trolliknade väsen som är släkt med Sprite, se Namnsdagsbilar 13 april.

BMC var inne i sin glansperiod när Riley Elf tillsammans med systermodellen Wolseley Hornet (Namnsdagsbilar 18 januari) presenterades hösten 1961.

Vad det handlade om var helt enkelt Hundkojan som för de lite finare märkena Wolseley och Riley försetts med dessas traditionella kylarglitter samt ett utdraget bakparti och mer påkostad inredning.

Riley som stod högre i rang än Wolseley fick dessutom instrumentpanelen klädd i ädelträfanér.

Tekniskt var Riley Elf likvärdig med standardhundkojan 850 men märkets prestige gjorde att BMC för Elf kunde ta ut ett högre pris än för Mini-Cooper. Elf marknadsfördes som en liten lyxbil. De gick mycket tystare än en vanlig koja och det berodde på omfattande tilläggsisolering.

Elf (och Hornet) var 1963 först med den 998cc-motor som sedan blev kojans basmotor och de var också först med vevfönster i dörrarna som de fick 1966.

Riley Elf sålde hyggligt i sin lilla nisch  men BMC fick allt större problem när 1960-talet gick mot sitt slut.

British Leyland bildades 1968 och som ett led i rationaliseringarna lades 1969 Riley ned som märke. Det betydde slutet för Elf och även för systermodellen Hornet.

En dag då man brukar önska varandra "Gott slut!" bjuder vi på en bil som verkligen bjuder på ett gott slut. Fast tecknaren har inte lyckats något vidare med denna broschyrbild. Bakpartiet ser verkligen påklistrat ut. Att baklamporna delades med BMC 1100 kan vara bra att veta för den som jagar delar till sin Elf.

På detta foto ser Elf mycket trevligare ut. Det större bagageutrymmet framhölls alltid i reklamen.

Traditionell inredning är ett måste för ett engelskt prestigemärke och Riley Elf svarade upp med träpanel och läderklädsel.

Säkert världens mest luxuösa småbil proklamerar BMC. Att den hör hemma på High Street i en villastad söder om London är i alla fall tydligt.

Ur den här vinkeln ser jag stor ut!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.