Bild
Nästa artikel
Grattis Riley Elf!

Grattis Riley Elf!

Årets sista namnsdagsbil!

I dag på årets sista dag har Sylvester namnsdag. Klassiker firar också Elf som får äran att vara den sista namnsdagsbilen i Klassikers kalender. Grattis du lille särling!

Elf betyder alf, ett litet trolliknade väsen som är släkt med Sprite, se Namnsdagsbilar 13 april.

BMC var inne i sin glansperiod när Riley Elf tillsammans med systermodellen Wolseley Hornet (Namnsdagsbilar 18 januari) presenterades hösten 1961.

Vad det handlade om var helt enkelt Hundkojan som för de lite finare märkena Wolseley och Riley försetts med dessas traditionella kylarglitter samt ett utdraget bakparti och mer påkostad inredning.

Riley som stod högre i rang än Wolseley fick dessutom instrumentpanelen klädd i ädelträfanér.

Tekniskt var Riley Elf likvärdig med standardhundkojan 850 men märkets prestige gjorde att BMC för Elf kunde ta ut ett högre pris än för Mini-Cooper. Elf marknadsfördes som en liten lyxbil. De gick mycket tystare än en vanlig koja och det berodde på omfattande tilläggsisolering.

Elf (och Hornet) var 1963 först med den 998cc-motor som sedan blev kojans basmotor och de var också först med vevfönster i dörrarna som de fick 1966.

Riley Elf sålde hyggligt i sin lilla nisch  men BMC fick allt större problem när 1960-talet gick mot sitt slut.

British Leyland bildades 1968 och som ett led i rationaliseringarna lades 1969 Riley ned som märke. Det betydde slutet för Elf och även för systermodellen Hornet.

Kommentarer

#1
Herr Persson
2009-12-31 14:05

Vilken underbart galen liten bil! Jag vill ha en! Finns det några i Sverige tro?

#2
kaninteloggain
2011-11-02 13:30

Värt att veta också att Alec Issigonis som konstruerat Mini, inte alls gillade detta.
Han hade ju medvetet gjort en bil som skulle vara billig, både att bygga och att ha.
"För distriktssköterskan på landet"

Att sedan fördyra bilen på detta sätt tyckte han var helt fel.

Men, trevliga är de! Och.. det finns några i Sverige! :-)

//hultarn

#3
Morgan Eklöf
2019-12-31 00:16

Jag kan helt oironiskt säga att jag verkligen skulle vilja ha en jätteliten lyxbil av det här slaget. Gärna byggd på en nutida Mini. Den får gärna heta Riley eller Wolseley eller Vanden Plas om det är så.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.