Nästa artikel
Grattis Rolls-Royce Corniche!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Rolls-Royce Corniche!

Publicerad 25 december 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Så här på juldagen vill vi mitt i matsmältning och glöggöverdos påminna om att Corniche faktiskt har namnsdag.

Corniche är Rolls-Roycemodellen som bättre än de flesta smälter in på Sunset Boulevard, inte minst sträckningen genom Hollywood. Modellnamnet omfattar både coupéer och cabrioleter från Rolls-Royce åren 1971-2002 i fem olika utvecklingssteg.

Coupéversionen av Silver Shadow före 1971 hette Mulliner Park Ward fixed head coupé, vilket blev lite för mycket information. Corniche - som är ett namn på en väg som slingrar sig längs en bergskant - gjorde det lite enklare för kunderna.

När du bekantat dig med några årsmodeller här nedan bör du klicka vidare till ebay och kolla utbudet, du hamnar ofelaktigt i en solskensstat i Amerika. Kräm, vinrött och vitt, vitt, vitt i evigt saltfria miljöer där damm och smuts aldrig tycks få fäste på materian, härligt. www.motors.ebay.com

Det finns ett säkert sätt att avgöra om en bild på en Rolls-Royce är att betrakta som officiell, tagen för PR-ändamål eller liknande av fabrikens hårt hållna fotograf. Tips: titta på navkapslarnas RR-emblem. Den första generationen Corniche tillverkades 1971-85. Under perioden sträcktes hjulbasen ut med knapp två centimeter, vilket kan vara bra att känna till. För den som inte bär med sig tumstocken går det också bra att kika på stötfångarna. Krom är detsamma som generation 1.

Det lite mindre taket fick den redan snygga och framför allt välproportionerliga Silver Shadow-karossen att bli ännu lite smäckrare - utan att den viktiga pondusen gick förlorad. Mellan 1971 och 1982 tillverkades 1108 st. Knappt dubbelt så många cabrioleter gjordes under samma period.

Hydrauliskt behjälpt fjädringssystem enligt Citroëns princip gav fulländad komfort och garanterat skyhöga reparationskostnader när ålderskrämporna satte in. Trestegad automatlåda var standard större delen av modellens levnad och alltid V8. Den här 77:an har förgasare. Insprutning kom för på 1980-talet. Snyggaste färgen?

Generation fem blev kortlivad, bara två år. Den lanserades år 2000. Även om stilelementen anslöt till den nya Silver Seraph var mekaniken i stort baserad på Bentley Azure, vilket var det omvända. Bentley-modellerna var klonade ur Rolls-Royce sortiment. Corniche är speciell också eftersom den utvecklades av Volkswagen kort tid innan Rolls-Royce kom under BMW:s vingar. Blott 374 stycken byggdes och det var den sista bilen med RR-grill att rulla ut från den klassiska Crewe-fabriken

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.