Nästa artikel
Grattis Seat Ibiza!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Seat Ibiza!

Publicerad 11 oktober 2009 (uppdaterad 26 augusti 2020)
Denna dag när Erling och Jarl har namnsdag klämmer vi även till med Ibiza, Seat Ibiza. Ett stort grattis!

Ibiza är ön utanför Spanien dit turisterna åker för att festa. Ibiza är också namnet på en populär bilmodell från Seat. Första generationen designad av Giorgetto Giugiaro presenterades för köparna 1985. Utvecklad i samarbete med Fiat och förhållandevis framgångsrik ute i Europa Men Ibiza generation 1 såldes inte i Sverige.

1993 ersattes modellen med en nyskapad Ibiza där Volkswagen som ny ägare till Seat stod för tekniken och med en ansiktslyftning 1999 ändrades linjerna att knyta an ytterligare mot Volkswagens övriga produkter. Fanns som sedan och kombi.

Generation tre kom 2002 och delade plattform med VW Polo och Skoda Fabia. Denna gång med en sportigare touch över linjerna. Kombin var borta och tre- eller femdörrars halvkombi var de karossalternativ som erbjöds. 11 olika motoralternativ med bensindrift och sju för diesel  allt som allt.

Cupra var värsta versionen med antingen 1,8 liters turbomotor på 180 hk eller en 1,9 liters turbodiesel på 160 hk, men betydligt bättre vridmoment. 330 Nm mot 245 Nm.
en tvär front. Tunna takstolpar bidrog till detta fenomen.

Första generationen designad av Giorgetto Giugiaro presenterades för köparna 1985. Utvecklad i samarbete med Fiat och förhållandevis framgångsrik ute i Europa.

Generation 2 innebar ett mer satt utseende med små hjul längst ner mot marken. Bullig, trind eller knubbig, välj själv. Ibiza hade vuxit till sig, som denna bil från 1994.

2002 kom generation 3 med ytterligare förfining av karossen. Ännu mjukare och rundare i formen men med ett argare ansiktsuttryck på fronten.

Senaste generationsbytet gav Ibiza ett snipigare utseende framtill. Moderiktiga arrangemang av framstrålkastarna med lyktglasen långt tillbakadragna på framskärmarna och skarpt markerade veck här och var på huv och sidor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.