Nästa artikel
Grattis Skoda Estelle!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Skoda Estelle!

Publicerad 15 augusti 2009 (uppdaterad 18 november 2013)
Varje dag firar vi ett modellnamn i Klassikerkalendern. I dag när Estelle och Stella har namnsdag är det förstås dags för Skoda Estelle!

Estelle - vår färskaste prinsessa - fick av någon anledning inte åka Skoda till dopet den 22 maj 2012. Kanske brakade förhandlingarna med Skoda ihop på sluttampen när föräldrarna krävde att det skulle vara en Skoda med svansmotor.

Hur som helst Estelle den franska formen av flicknamnet Stella som är det latinska ordet för stjärna.

I England såldes på 1980-talet de fyradörrars Skodamodellerna 120 och 130 under tillnamnet Estelle.

På pubarna drogs det många skämt om denna svansmotorförsedda bil från kommunistblocket, men faktum är att England med omkring 15 000 sålda bilar per år blev Skodas största marknad i väst.

Det låga priset bidrog men också hög driftsäkerhet. Den tjeckiska Skodan var förmodligen den kvalitetsmässigt bästa volymbilen från östblocket.

Hoppas att Hovstallet letar fram ett exemplar att spara på till prinsessan fyller 18.

Skoda Super Estelle 1987 var en toppmodell för den engelska marknaden med vinyltak, glaslucka, spoiler och alu-fälgar. Tarted-up sa man, men med dubbelledade drivaxlar och kränghämmare var vältningsfaran i stort sett borta. Motorblocket var i aluminium men topplocket märkligt nog av gjutjärn, nåja det hade även Chevrolet Vega tio år tidigare. Sloganen syftade givetvis på att Skoda gav överraskande mycket för pengarna men en del blev överraskade på¨andra sätt...

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.