Bild
Nästa artikel
Grattis Spider!

Grattis Spider!

Dagens namnsdagsbil

Den 20 december har Moses och Israel namnsdag. Och Spider. Från Klassikerkalendern, du vet. Grattis Renault, Ferrari, Fiat och Alfa. Spider.

Spider är beteckningen på den karosserityp som på engelska brukar kallas roadster. På italienska heter det spider, ibland stavas det spyder för att inte förväxlas med en spindel.

I vissa fall har Spider blivit ett modellnam, i andra fall bara en förklarande beteckning av samma typ som kombi eller sedan, efter det riktiga namnet.

Ferraris öppna alternativ, med tygtak, bär det raffiga tillägget Spider. Ibland inbakat mer eller mindre i modellnamnet, som exempelvis GTS, där S markerar Spider. Jämför med GTB, B som i Berlinetta, alltså en täckt kaross.

På liknande sätt förhåller det sig med Fiat. En Fiat Spider är en 124 Spider. Och Alfa Romeos första Spider är mer noggrant uttryckt en Giulietta Spider. Renault då? Sport Spider hette den. Men visst, det lanserars modeller med enbart Spider som modellnamn. Som Alfa Romeo Spider.

Kommentarer

#1
Oscar G
2010-12-20 23:37

...och för den som var 16 när Dustin Hoffman körde en röd Duetto (Spider) i "Mandomsprovet" ("The Graduate") gjorde modellen ett så outplånligt intryck att den är och förblir den läckraste av dem alla. Uppdateringen 1982 med svart ankstjärt gjorde desto mindre intryck: nu hade man ju tagit bort det som mest karaktäristiskt från denna karamell: Den läckert rundade aktern.

#2
Leif Hurtig
2013-03-14 16:18

Nja, att Renault Sport Spider skulle vara så "sanslöst lätt" , som det står i textsnutten vid bilden på bilen, är väl att överdriva en smula? Tjänstevikten för Spider med vindruta är ju 960 kg, nästan samma som för gamla Renault 12 Sedan, det skiljer 20 kilo. Trots att Spider har aluminiumram och kompositkaross och saknar alla dörrrutor och bakruta, som R12 har att släpa på.
Men visst är Spider en kul bil, som gjordes i alldeles lagom många exemplar för att det ska finnas några fler som vill ha den, än antalet tillverkade bilar. Precis lagom många för att andrahandsvärdet ska stå sig. Men inte tillräckligt få för att prisutvecklingen ska bli hysterisk...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.