Bild
Nästa artikel
Grattis Standard Vanguard!

Grattis Standard Vanguard!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar Klassiker en ny bilnamnsdag. I dag den 1 augusti när Per har namnsdag vill vi uppmärksamma Vanguard!

En folkbil var inte riktigt etablerad förrän den fått ett ök- eller smeknamn. Rumphuggna Standard Vanguard fick heta Pelle Svanslös och sålde riktigt bra i vårt land. Så var den ju också svenskbyggd.

Standard Motor Company var känt för att ha en bil i varje prisklass men 1947 skulle det satsas på en enda modell för alla marknader. Världsbilen var Standard Vanguard och blev i Sverige populär som en robust bruksbil.

Den byggdes i Nyköping av ANA som sålde den som en "engelsman av amerikansk typ" för att locka sina gamla Plymouthkunder. Med kraftig fyrcylindrig motor och helsynkroniserad treväxlad låda med rattväxel var Vanguard lättkörd. Dess svaghet var den korta hjulbasen gjorde den nickig och rumphuggen.

Det renderade den namnet Pelle Svanslös. Förutom som fyradörrars saloon fanns den som kombi, skåpbil och pickup. I Sverige såldes den lilla Standard 10 som Vanguard Junior.

Kommentarer

#1
Stefan Gustavsson
2010-07-31 23:32

Jojo, en Vanguard -54 har man ju haft. Synd att den ständigt gick varm, annars hade jag nog använt den mer.
Nu går den i Finland.

#2
Elisaebth
2012-09-20 18:39

Jag har också en Stangard Vangard 1950 årsmodell men som jag tyvärr ej kan
köra eftersom den ingen startmotor har... :-( har letat och letat men ej funnit någon. Någon som vet av en?

Mvh Elisabeth

#3
Torbjörn Larsson
2013-03-24 13:56

Jag har en Vanguard -54 med en massa reservdelar men vet inte vilken startmotor du har i din, har kontakter i England där jag fixar delar,kul bilar !!!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.