Nästa artikel
Grattis Studebaker Dictator!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Studebaker Dictator!

Publicerad 16 september 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
I dag den 16 september har Dag och Daga namnsdag men  i enlighet med Klassikerkalendern firar vi också Dictator, Studebaker Dictator.

Ordet diktator väcker allmän avsky, men att Hitler,Mussolini, Franco och Stalin år 1934 satt vid makten avhöll inte Studebaker från att hålla fast vid sitt sedan 1920-talet använda modellnamn Dictator för en sexcylindrig modellserie. Eftersom den åttacylindriga hette President måste man
dock ha ansett en president vara en bättre statschef än en diktator.

Den politiska utvecklingen gjorde namnvalet pinsamt och 1938 strök Studebaker Dictator ur programmet och döpte om modellserien till Six.
 

Dictator av 1934 års modell får här representeras av en Woodie kallad Suburban fotograferad en kall vinterdag. Den ser inte alls diktatorisk ut, snarare spinkig.

Ett kraftfullare yttre fick Dictator modellåret 1936. Leveransbilden med det arrangerade överlämnandet av ett dokument är tagen hos en Studebakerhandlare i staten Wyoming. Ingen av herrarna på bilden ser särskilt härsklysten ut.

Dictator hade en sidventilmotor på 218 CID med en uppgiven effekt av 90BHP. Studebakers 37:or var formgivna av Raymond Loewy och kunde bland annat fås som Cruising Sedan med utbyggd koffert eller med flatback som bilen på bilden som hette Custom Sedan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.