Bild
Nästa artikel
Grattis Super Seven!

Grattis Super Seven!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Ester har namnsdag passar vi på att hylla Super Seven!

Mycket om Lotus Seven kan du läsa på Namnsdagsbilar den 25 februari. I dag skall det handla om Lotus (och Caterham) Super Seven som betraktas som en alldeles egen modell av dem här på redaktionen som spånade fram alla namnsdagsbilar 2009.

Egentligen är Lotus Super Seven inget annat än en "vanlig" Seven som byggts med större och starkare motor. Den fanns i bara i de två första av de fyra serier som Lotus Seven byggdes i och i tre upplagor med olika motorer;

Series 1
Coventry Climax FWA sohc 1098cc, enkel Solex, 75bhp, 1958

Series 2
A. Ford-Cosworth 109E 1340cc, två Weber 40DCOE, 85 bhp, 1961
B. Ford-Cosworth 116E 1498cc, två Weber 40DCOE, 95 bhp, 1963

Lotus Seven lades ned 1972 men fortsättningen säkrades genom Caterham som kallade modellen med Ford-Lotus Twin Cam-motorn för Super Seven, den hade Lotus kallat Seven Twin-Cam (i USA dock Super 7 Twin-Cam).

Senare gick Caterham över till att kalla nästan alla sina modeller för Super Seven med olika tillägg, till exempel Sprint, men har på senare tid tonat ned det namnet.

I dag har Caterham ingen Super Seven på programmet, men däremot en Seven Superlight.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.