Nästa artikel
Grattis Toyota Camry!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Toyota Camry!

Publicerad 25 augusti 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Dagens namnsdagsbil är Camry, i människovärlden firar vi Lovisa och Louise. Grattis allihop!

Om slätstrukenhet har ett bilnamn måste det vara Camry. Namnet kan fonetiskt översättas med "min bil", men det hänger också samman med det japanska ordet kanmuri som betyder krona - vilket därmed sätter in den i ett familjeträdet Crown, Corona (latin för krona) och Corolla ("liten krona").


Det går möjligen att bygga upp en gnutta entusiasm, en gnutta, inför låt säga den allra första Camryn som kom 1980, som ett  tilläggsnamn till Toyota Celica. Den fanns främst på den japanska marknaden och var ett hopplock: en fyrdörrars Carina med Celicafront.


I och för sig borde man kunna spinna loss lite grand, bara
lite, på den första riktiga generationen som kom 1982. I sedanversionen bor enkantighet som skulle kunna förväxlas med en karaktär.
Men sedan är det stopp. Tja, kanske kombiversionen av nittiotalaren då som uppvisade en fräck designstöld från Austin Allegro kombivad gäller den hejiga sidolinjen. Och tilltaget med dubbla bakrutetorkare får några pluspoäng.


Sedan är det jämntjockt och inte det minsta upphetsande. En driftsäker, behaglig bil som numera tillverkas i Japan, USA, Kina, Ryssland och Australien. Den har välförtjänt legat i topp år efter år på den amerikanska försäljningslistan.


Den senaste generationen Camry är den sjunde i raden och gäsp.... zzzzzzzz

Camry började som ett ihopplock och ett tillägsnamn till Celica.

Så kan hjulhuskanter också se ut. Som ett fartstreck över bakhjulen. Småfränt med garanterat fäste för rosten. Camry -83.

En annons som inte ljuger.

Tredje generationens kombikaross gjorde att Camry plötsligt stack ut lite ur den grå trafikmassan. Men så snodde man också sidolinjen från en designikon, typ. Det var den sista Camry i stationsvagnsutförande och därmed svalnade svenskarnas intresse avsevärt för modellen. Camry säljs inte längre här men i USA är den en storsäljare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.