Nästa artikel
Grattis Toyota Tercel!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Toyota Tercel!

Publicerad 23 februari 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Torsten och Torun har namnsdag passar vi på att hylla Tercel!

Tercel kommer av det latinska ordet tertius, en tredjedel. På brittisk engelska är Tercel termen för en hanfalk eftersom den är en tredjedel mindre än honan.

1978 kom den första Toyota Tercel och namnet anspelade på att den var något mindre än Corollan. Den var då den första framhjulsdrivna Toyotan. Fram till 1999 tillverkades fem olika generationer Tercel. Toyota använde dock andra namn på modellen på en del marknader.

Den andra generationen Tercel som kom 1983 fanns som tredörrars kombikupé, fördörrars sedan, femdörrars kombikupé och femdörrars kombi med märkliga sidorutor vid bagageutrymmet som var större än de andra sidorutor. Den sistnämnda fanns både i framhjulsdriven version och med inkopplingsbar fyrhjulsdrift.

Toyota Tercel 4WD blev mycket populär i bland annat Sverige. Efterföljaren som kom 1987 kallades Corolla 4WD i Sverige. Även den stack ut utseendemässigt tack vare sina bakre sidorutor, den här gången var rutorna mindre än de andra sidorutorna.

1978 kom den första generationen Toyota Tercel.

Toyota Tercels andra generation kom 1983 och ersattes 1987.

Toyota Tercel 4WD hade en enkel fyrhjulsdrift. Bilen var egentligen framhjulsdriven. När föraren drog i en spak så knöts de båda hjulparen ihop med hjälp av en hylskoppling och bilen blev fyrhjulsdriven.

Den här ordrika brittiska annonsen ger exempel på allt man kunde hitta på om man hade en Toyota Tercel 4WD.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.