Nästa artikel
Grattis Triumph Mayflower!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Triumph Mayflower!

Publicerad 1 maj 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när det är första maj och när Valborg har namnsdag vill vi förstås fira Mayflower!

Det engelska ordet mayflower betecknar alla blommor som slår ut i månaden maj. I Sverige är Majblomma, ursprungligen Förstamajblomma, en konstgjord blomma som säljs för välgörenhet.

Mayflower var namnet på det skepp som år 1620 förde de första engelska pilgrimerna över Atlanten till Amerika. Med den associationen valde Standard-Triumph år 1949 namnet Mayflower för sin minsta bil som man hoppades kunna exportera till USA.

Ã-ver Standard-Triumph styrde Sir John Black med järnhand. Han var tilltalad av de skarpkantade karosser som kallas razor-edge och som var mode för Rolls-Royce alldeles före andra och efter andra världskriget. Han beordrade sådana karosslinjer för Mayflower.

Formgivarna invände att den stilen inte skulle passa en så liten och kort bil som Mayflower.

Det ignorerade Sir John. Han hade nämligen hört att amerikaner var mycket imponerade av Rolls-Royce och trodde att de skulle köa för att köpa en mindre bil i samma stil.

Det visade sig att formgivarna, som ändå gjort det bästa av situationen, hade rätt och Sir John fel. Mayflower, som tillverkades 1949-1953, gjorde inte säljsuccé någonstans, allra minst i USA.

Triumph Mayflower blev en kuriositet, en småbil med pretentioner. Som sådan är den mer uppskattad av dagens samlare än de samtida nybilsköparna.

Mayflower var för all del en välgjord bil med konventionell teknik. Motorn var en sidventilare på 1,25 liter som hämtats från förkrigstidens Flying Standard 10. Växellådan var treväxlad med rattspak och fram var det separatfjädring.

I Sverige sålde ANA cirka 1 000 Mayflower, de allra flesta monterade i Nyköping av delar importerade från England.

Hade bara hjulbasen varit längre hade Mayflower kunnat var en riktigt stilig bil.

Sir John Black himself poserar nöjt vid en av de första Mayflowers som tillverkades.

Ett år efter Saloonen kom också en drophead med traditionella sufflettbeslag.

Särskilt många öppna Mayflower tillverkades inte.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.