Nästa artikel
Grattis Vauxhall Chevette!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Vauxhall Chevette!

Publicerad 29 maj 2009 (uppdaterad 29 maj 2017)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Yvonne och Jeanette har namnsdag vill vi även fira Chevette!

Chevette var Vauxhalls version av GM:s T-plattform, i den familjen ingick också bland annat Opel Kadett, Isuzu Gemini, Holden Gemini och Chevrolet Chevette.

Vauxhall Chevette introducerades 1975 och var då en bakhjulsdriven småbil med hatchback-kaross. Senare kom två- och fyradörrars sedanvarianter och en herrgårdsvagn. Chevette var huvudsakligen en omdesignad Opel Kadett C med en mer aerodynamisk - och tuffare! - front.

I reklamen marknadsfördes Chevette som bilen som är vad du vill att den ska vara ("It´s whatever you want it to be!"), den glada musikjingeln spelades i tv-reklamen samtidigt som nunnor, bönder och alla möjliga sorters människor glatt körde runt i Chevette.

1984 lades modellen ner efter att 415 000 Vauxhall Chevette tillverkats.

Här en 1983 års Vauxhall Chevette.

Småbil eller inte, i USA gick det ändå att smacka på sidopaneler i fejkat trä och takbågar. Resten av det speciella amerikanska utseendet såg lagstiftning till; jättestötfångarna och de speciella strålkastarna. Chevrolet Chevette tillverkades mellan 1975 och 1987.

1977 års Chevrolet Chevette Rally.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.