Nästa artikel
Grattis Vauxhall Ventora!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Vauxhall Ventora!

Publicerad 21 oktober 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Ursula och Yrsa har namnsdag vill vi gärna fira Ventora.

Ventora är inget ord man hittar ordböcker, utan det är skapat av reklamfolk. Det kallades en modell av Vauxhall som fanns åren 1968 - 1975 i två upplagor byggda på Victor av serierna FD respektive FE.

Hos koncernsyskonet Pontiac fanns ungefär samtidigt en modell som hette Ventura men det är en helt annan historia.

Vauxhall Ventora var en brittisk muskelbil - den var i princip en Victor som försetts med den stora sexcylindriga motorn på 3,3 liter som annars satt i de större modellerna Velox och Cresta.

Formgivningen med coke-bottle shape delade Ventora med Victor FD men hade vinyltak och annan grill och dekor. Broschyren påstod att den gick som en sportvagn men var mycket bekvämare. Effekten uppgavs till 142 hk men det var enligt SAE-normen.

Fullständig instrumentering i den tidstypiskt svarta inredningen. När Ventora kom 1968 var bilarna från Vauxhall helt självständiga konstruktioner och inga komponenter delades ännu med Opel.

Andra upplagan 1972 av Ventora hade liksom Victor FE en lyckad formgivning med drag av samtida Pontiac. Den stora sexan var mer komfort- än sportbetonad och det var knappast någon skillnad i prestanda mellan Ventora och Victor VX 4/90.

Bakifrån kan Ventora lätt förväxlas med en Opel Commodore men det finns inte en enda gemensam karosspanel. Ventora hade med kuggstång dessutom bättre styrprecision än sin tyska kusin.

Inredningen i Ventora är ganska amerikansk i stilen men instrumenteringen var på brittiskt vis mer än fullständig.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.