Bild
Nästa artikel
Grattis Volkswagen Dasher!

Grattis Volkswagen Dasher!

Dagens namnsdagsbil

 Idag har Helga och Olga namnsdag och enligt Klassikerkalendern ska även Volkswagen Dasher firas. Då gör vi väl det!

Den 22 augusti firade vi Passat. Där står att läsa att modellen som debuterade i maj 1973 kom att säljas under ett antal hejiga namn som Carat, Santana, Quantum, Corsat, Magotan och Dasher.

Namnet gifter gifter sig samman på ett fonetiskt fördelaktigt sätt med lillebror Rabbit (se 12 november). Tänk amerikansk bilhall, "Folkswagon". En teryleneklädd högerarm som sveper ut i en generös gest: "And if you prefer something bigger than the Rabbit we have the new Daaasher over here! Great car!".

Det bredamerikanska säljsnacket skulle helt klart hämmas av ett stubbigare "Golf" eller "Passat".

Dasher introducerades som 1974 års modell i USA och modellnamnet upphörde med andra generationens Passat 1981. Den som kom att kallas Quantum.

En Dasher av yppersta klass är denna, såld förvisso, men kolla in de ljuvliga stötfångarna:
http://autocollections.com/index.cfm?id=3304&action=details&tab=sold

Bli först med en Dasher på Träffpunkt 70 i vår!

Kommentarer

#1
Kjell Bjervner
2016-11-21 12:07

Jag hade många Passater på åttitalet. Kombi, 2 dörrar, 4 dörrar, L, Ls, Ts, Gli mm. Och en Dasher -74. Lofotengrön den också precis som flera av dom andra. Kändes som den hade bättre kvalitet. Kanske var den Usa-tillverkad?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.