Nästa artikel
Grattis Volkswagen Jetta!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Volkswagen Jetta!

Publicerad 27 januari 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Göte och Göta har namnsdag hyllar vi Jetta!

Redan i går var vi i samband med Volkswagen Bora inne på Jetta och idag får vi alltså åter ägna oss åt denna charmerande kreation. Don't mock the afflicted var en ofta citerad replik i Beatles -the Movie, och vi skall därför idag på dess namnsdag vara snälla mot VW Jetta.

Modellnamnet dök upp första gången 1979 när Volkswagen lanserade sedanversionen av Golf. Dess främsta företräde satt i baken - den enormt utbyggda kofferten skapade fantastiska lastmöjligheter. Fronten såg också lite annorlunda ut med sina rektangulära strålkastare.

Trots att det snart kom en Jetta GLi med samma motor som i Golf GTI uppfattades inte Jetta som någon ungdomsbil. Jetta II fanns som samma 16-ventilersmotor som Golf på 139 hk men inte heller denna GTX-version gjorde mycket för att tvätta bort gubbstämpeln.

När Golf III presenterats och en sedanversion skulle fram i början 1990-talet valde Volkswagen att försöka med ett nytt modellnamn i Europa - Vento. Folk köpte den för dess gigantiska bagageutrymme men knappast som imagehöjare.

Ett nytt försök gjordes med ett namnbyte till Bora när det var dags för modellskifte igen i slutet av 1990-talet men detta verkar inte Volkswagen tyckt ha slagit väl ut heller eftersom man vid nästa byte gick tillbaka till det gamla namnet Jetta igen 2004.

I USA har Golf (Rabbit) i sedanutförande hela tiden kallats Jetta och där har den sålt mycket bra under de 30 år som modellen nu funnits.

I tillbehörsbroschyrerna tillåter sig ofta bilföretagen att vara lite mer uppsluppna i tilltalet.

Jetta II var ännu rymligare, den lastade mer än både Volvo och Saab. Detta är en USA-version, där var Jetta under flera år den mest köpta importbilen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.