Nästa artikel
Grattis Volkswagen Santana!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Volkswagen Santana!

Publicerad 14 oktober 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag när Stellan har namnsdag firar vi enligt Klassikerkalendern Santana, Volkswagen Santana. Och Quantum får också vara med på ett hörn.

Namnet Santana härrör som flera andra Volkswagen-namn till en vind, nämligen den kaliforniska Santa-Ana-vinden. Lustigt nog kallades Santana för Quantum i USA.

Volkswagen Santana mötte allmänheten 1981 och var i praktiken en Passat med utbyggd bakdel och en oerhört rymlig koffert. Santana kändes lite mer upmarket än systermodellen, inte minst för att den gick att få med en femcylindrig motor från Audi.

I Europa blev dock Santana ganska kortlivad, redan 1985 försvann modellnamnet och därefter kallades även sedanversionen av Passat för just Passat.

Men historien slutade inte där, Santana blev en riktig världsbil. I Kina började den tillverkas i en fabrik ägd av Volkswagen 1983 och kinesiska SAIC och såvitt vi förstått har man inte slutat än även om det är en moifierad version som säljs nu.

I Brasilien tillverkades Santana långt in på 2000-talet och i Japan byggde och sålde Nissan Santana under flera år på 1980-talet.

Även i Sydafrika, Namibia, Belgien och Argentina byggdes Santana.

Santana var tänkt som ett prisvärt alternativ i tjänstebilsklassen.

I USA såldes Santana under namnet Quantum.

Främsta försäljningsargumentet för Quantum var att den var tysk.

Volkswagen var tidigt ute med produktion i Kina, redan 1982 bildade man ett joint venture med kinesiska SAIC för att producera Passat.

Designen har ändrats lite genom åren på den kinesiska versionen men nog ser man att det är gamla Passat b32 i botten? Detta är en -06:a.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.