Nästa artikel
Grattis Volvo Duett!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Volvo Duett!

Publicerad 11 februari 2009 (uppdaterad 9 november 2020)
Idag gratulerar vi Yngve och Inge men enligt klassikerkalendern är det den 11 februari även dags att fira Duett, Volvo Duett!

Efter det att PV 444 presenterats 1947 kom efterfrågan på ett lastvagnschassi i samma storlek. Tillverkningen av PV 445-chassit startade 1949.

PV 444 hade självbärande kaross och man konstruerade därför en ram med samma axelavstånd och spårvidd som PV 444. På de chassier som byggdes gjordes skåpbilar, pickuper, katafalkvagnar samt även ett fåtal cabrioleter. Som de största karosserifabrikerna kan nämnas, Floby, Ringborgs, Valbo och Grip-kaross.

I maj 1952 började Volvo ta fram en egen kaross till PV 445-chassit. Den liknade de modeller som tillverkats tidigare av karosstillverkarna. Den största skillnaden var att den saknade utvändiga bakskärmar.

Den första Duetten med typbeteckningen PV 445 DH levererades till Volvos grundare Assar Gabrielsson den 4 juni 1953.

Namnet Duett kommer av att man ansåg det vara två bilar i en. Arbetsfordon till vardags och familjebil på kvällar och helger. Den lanserades även under parollen "Bilen som är två".

Duetten kom att tillverkas ända fram till den 11 februari 1969.

Kom igen, lasta mig!

En mycket tidig 445 skåpbil utanför ett konditori, redo för tårtlast.

Flera olika karossmakare framställde små lastbilar på 445-bas. Denna är kommer från Klippan.

Televerket köpte många Duett, de flesta utan sidorutor bak. Men detta är en linjemästarbil och har renoverats av Bernt Bergström-Israels.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.