Nästa artikel
37,2 grader på morgonen
P-MÄRKT

37,2 grader på morgonen

Publicerad 3 mars 2011 (uppdaterad 3 mars 2011)
Upplägget kunde inte bli mer klyschfranskt. Betty: hetlevrad, sensuell, med plutmun och page. Zorg: väldisponerad i åtsmitande ...

... linne, fuktig look och bångstyrig lugg. Det slog gnistor om huvudpersonerna i 1986 års mest omtalade film, Betty Blue, 37,2˚ på morgonen. I denna på 1980-talsvis erotiskt orienterade film (fast nog var det mer blått motljus i 9 ½ vecka?) skulle den tredje huvudpersonen – bilen – kunnat ha varit precis vad som helt, utom byrådirektörens och taxiåkarens förstahandsval.

Men det var just en Mercedes 230 1965-68 som Betty och Zorg roade sig i och med. En kanariegul. Och det var väl där någonstans laddningen uppstod, den korrekta bilen i lössläppt kulör mot en fond av de bästa av vyer Frankrike hade att erbjuda.

Filmens efterspel kom aldrig i närheten av Herbie-klass. Även besattheten av Béatrice Dalle klingade av så småningom. Men en och annan fena fick se sig omlackerad till fransk parningsdräkt och huruvida åtgärden renderade någon framgång kan vi bara gissa oss till. Här hittade vi en gladgul att glädjas åt, en 220 SB 1965. Parkerad i Söderköping, bara ett litet stycke från kiosken med franska våfflor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.