Bild
Nästa artikel
Exotiska EXA

Exotiska EXA

P-märkt

En Nissan EXA/Pulsar NX i svensk snösmältning siktad i Partille.

Att reda ut Nissan Sunnys släktträd är inte lätt gjort, men längst ut på en gren växte den egendomliga frukten EXA, även kallad Pulsar NX, innan trädet beskars något.

 

Pulsarfamiljen känner vi mest som Sunny och Cherry i Sverige, vid 1986 var man framme vid generation N13, Sunny för oss, Pulsar för de flesta andra. Cherry i Grekland och Sentra i sydostasien, ej att förväxla med den Sentra (B12) som såldes i Nordamerika, som var en Stanza som även ibland hette Sunny...

 

Hur som helst, EXA var en egendomlig korsning på släktgrenen N13 där man ympade in en kvist B12 och resultatet blev en hybrid med exotiskt utseende. EXA/Pulsar NX var en fyra-i-ett bil ett smart koncept som med utbytbar bakdel fick tre olika karaktärer. 1978 hade Ford visat upp en likande lösning på konceptbilen Fiesta Fantasy. Någon fortsättning från det hållet kom inte, men högst troligt hade representanter från Nissan varit på Detroitsalongen 1978 och dokumenterat den förunderliga Fantasy.

 

För drygt tio år senare kom EXA med i princip samma system. Modellen var även formgiven hos Nissan Design America, av Thomas Semple. 1987 lanserades den i USA och Australien, gimmicken var att den kunde förvandlas från coupé till en slags halvtarga och hatchback. Dessutom fanns en "sportbak" som gjorde den till en sportkombi, det senare verkar dock inte varit tillgängligt i Australien. Den här klyftiga multibilen blev dock inte så långlivad, hemma och i USA fram till 1990 och i Australien överlevde den ett år till. Någon europalansering verkar aldrig varit på tal. Dock har en del letat sig hit i privat regi över åren, till Sverige lär det kommit något 20-tal exemplar vilket är ganska imponerande för en sådan här besynnerlig och udda modell.

Taggar: P-märkt, Hem

Kommentarer

#1
Johnny Holtzberg
2013-04-23 13:20

Spännande att läsa om denna bil modellen.
Jag är ägare av en likadan pulsar nx 1988.
Min togs hit från canada som flyttgotts, och jag köpte denna
förra året.
Johnny
Ängelholm

#2
Monica H
2017-07-20 03:03

Det där är min bil. :) Jag tog hem den från California 1992 men den är en 1989 års modell. Jag har haft den ända sedan dess och den har varit en riktig pärla. Nästan inga fel på den alls, förutom sedvanliga förbruknings/slitageskavanker. Nu ska jag dock sälja den då jag behöver ha en högre bil pga fysiska orsaker. Det blir riktigt ledsamt, kommer sakna den väldigt mycket.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.