Bild
Nästa artikel
Gammal Kadett? nej ny Nexia

Gammal Kadett? nej ny Nexia

P-märkt

Reinkarnerade Oplar brukar tillverkas och säljas i avlägsna länder, men här står en Daewoo Nexia på hemmaplan, i Partille.

Få bilar har som Opel Kadett ynglat av sig i otaliga varianter världen över. Det började i stor skala med Kadett C, som delade bas med hela GM:s T-car plattform, och kom att byggas på licens på nästan alla kontinenter. 

Siste generationens Kadett kallas "E" och denna presenterades 1984 och som Opel Kadett fanns den fram till 1991. I England hette den dock Vauxhall Astra, modellnamnet som nästa generations efterträdare döptes till. Med ett undantag, i Sydafrika såldes nya Astran som Kadett under ett par år medan den gamla Kadett E hette Monza... Detta är bara ett av exemplen på namnförvirringen runt dessa osaliga Kadetter när de färdats jorden runt. I USA sålde man också Kadett, fast under namnet Pontiac Le Mans. Men detta var inga tyska Kadetter utan koreanska Daewoo Cielos som byggdes på licens. I Kanada däremot hette inte den koreanska Kadetten vare sig Pontiac eller Le Mans utan såldes under namnet Asuna och senare som Passport Optima. Dessa avarter fanns kvar till 1993. I Brasilien byggde man modellen som Chevrolet Kadett, ända fram till 1996.

Kadetten på parkeringen i Partille är en Daewoo Nexia av 1996 års modell, och då mest troligt byggd i Rumänien. Där skall dom byggts eventuellt ända fram till 2005, alltså ganska långt efter bäst före datum.  Men Kadetthistorien tar inte slut där, den osaliga anden vandrade vidare efter att licensrättigheterna gick ut i Rumänien, och för den som är sugen på att köpa en ny 80-talskadett, kan vända sig till Uzbekistan och beställa en, för där tillverkas den ännu!    

Taggar: P-märkt, Hem

Kommentarer

#1
Linton
2012-04-24 19:57

En sån har jag! Kadett alltså, 7000 mil och full servicebok, och hör och häpna, nästan ingen rost!

#2
Martin Sundberg
2012-04-24 23:47

Spanade in en sån Daewoo Cielo i Krakow i höstas. Som en Kadett men ändå inte... Man hajade till på karossens grundformer som man tog på 100 meter, men sen blev det konstigare ju närmare man kom och såg alla detaljer som skiljde :)

#3
Stephan540i
2012-04-25 17:52

Daewoo Nexia såldes i de flesta Europeiska länder från och med början av 1995 då spärrtiden för att inte sälja Daewoo i Västeuropa löpte ut. Nexia såldes då i bland annat Tyskland och UK 1995-1997 då den ersattes av Lanos. Storebror Espero är en systerbil till Ascona C. Daewoo byggde även Honda Legend II som Arcadia för asiatiska marknaden. En fördel med Nexia jämfört med samtida bilar var att Airbag/ABS var standard i UK var a/c standard (kan även ha varit det i Tyskland för Nexia, det var definitivt för Espero). Bilarna som såldes i väst är byggda i Syd-Korea.

Om skylten hade varit synlig hade jag kunnat be en kompis om att kontrollera importland som med största sannolikhet är Tyskland.

#4
Tony Bergfors
2012-06-20 22:50

Tillverkas fortfarande i Ukraina av AvtoZAZ (Zaporozhskii Avtomobilny Zavod) under namnet Daewoo Nexia. "Fullutrustade" med all el, navi, projektor strålkastare, lexusbaklysen mm...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.