Bild
Nästa artikel
Rara Renaults

Rara Renaults

P-märkt

Avantime och Vel Satis var två väldigt udda Renaultmodeller som aldrig såldes i Sverige, blivande klassiker?

Dessa två modeller togs som sagt aldrig in i Sverige men enstaka exemplar har letat sig hit som flyttgods, kanske bara just de här två exemplaren jag sprang på med bara några månaders mellanrum. 

Avantime var en radikal conceptbil som sattes i produktion i stort sett oförändrad. Det var ett mellanting mellan en fyrsitsig coupé och en MPV, och i ärlighetens namn är det lite svårt att begripa vad den egentligen fungerar som bäst av dessa två, det Avantime var bäst som, var bara att vara udda. Och den föll inte heller köparna i smaken och efter knappt två år och 8557 byggda lade man ner Avantime.

Samtidigt hade man presenterat Vel Satis 2001, detta var en prestigemodell med hög utrustningsnivå, lyxig , och lite mer lagom udda än Avantime. Vel Satis blev en ganska populär direktions och tjänstebil, och blev til och med presidentens officiella bil under ett antal år. Vel SAtis byggdes i drygt 62000 exemplar mellan 2001-2009.

Vel Satisen hittade jag på en gata i Göteborg, och kom i samspråk med ägaren som hade tagit hem den som flyttgods efter varit bosatt i Frankrike under ett par år.  På frågan varför just en Vel Satis svarade han -"Jag är 1,95 och mina grabbar lika långa dom och det här var den enda bilen vi kunde åka allihop i!" En liten nackdel med att äga en sådan i Sverige berättade han vidare var service, det finns inte, så man får åka på bilsemester en gång om året till Frankrike och serva den där istället...

Taggar: P-märkt, Hem

Kommentarer

#1
Agne L
2011-12-20 16:27

Väldigt intressanta bilar. Det är kul när någon försöker göra något annorlunda - med en tanke bakom.

#2
T Lindqvist
2011-12-21 00:27

Generellt sett har jag inte så stort intresse av franska bilar, i vart fall inte de nyare modellerna. Avantime är dock en bil jag skulle kunna tänka mig att äga. Får hålla med föregående skribent, kul när någon försöker göra något annorlunda. Problemet är väl bara att den verkar vara för tidigt ute. Kan nog på lite sikt uppnå klassiker status.

#3
Dennis H
2011-12-21 18:35

Haha! Jag har 2 Avantime för närvarande, en "vanlig" Privilege och en Pack Exception2 med Aut. Sköna cruising vagnar :-)

#4
Per H
2011-12-22 11:26

Avantime är väl frankrikes motsvarighet till våran "nya" Saab 9-5 i antal tillverkade bilar, dock nedlagda av helt olika anledningar. Klart blivande samlarbilar, bägge två. Men Saaben är snyggare!

#5
Dennis H
2011-12-22 19:45

Saaben hade ju som ambition att vara en vanlig bil. Avantime däremot var ju en helt udda "galen" men rolig designprototyp som sattes i produktion. Den var heller aldrig menad att bli ngn massproducerad "Fransonbil".
Moderna classic'er är båda iallafall!

#6
DagfinnF
2012-04-18 02:18

På samme måte som Electrolux var også Renault tidlig ute digitalt, og før sosiale medier også. Før lanseringen kunne man bli medlem av Club Avantime og få nyheter på email og følge modellen fram mot ferdig bil på en website som det dessverre aldri ble noen særlig sving på. Har knapt sett mer enn 1 Avantime her i Norge. Men moderne!

#7
Jörgen Lundin
2013-04-22 17:41

Ägde en Velsatis i 7 år... inga problem med servicen Sverige. Renault fixade även fel som gick på garantin. De flesta delar finns på lager i Sverige. Biltema har även slitdelarna :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.