Bild
Nästa artikel
Santana på glid

Santana på glid

Bilspanaren

Wow, en Santana!

Under sensommaren mötte jag en blåmetallic Volkswagen Santana utanför Västerås. "Wow, en Santana" utropade jag nog varvid min fru frågade "Är det en bil?". "Ja" svarade jag gissningsvis varpå min fru frågade "Är något speciellt med den?". "Den blev en flopp och är ganska ovanlig, men blev en stor succé i Kina" svarade jag nog. "Jaha, kul" svarade frun och sedan pratade vi nog om vi skulle handla något på vägen innan vi kom hem till Uppsala.

Som du förstår förekommer liknande konversationer relativt frekvent när vi är ute och rör på oss. Min fru är förvånansvärt förstående inför mitt intresse, men jätteintresserad kanske hon inte är så jag förväntar mig sällan en översvallande reaktion.

Hur som helst glömde jag inte den där Santanan som såg riktigt fin ut där vi möttes på motortrafikleden. Att jag skulle få se den igen räknade jag inte med. För några veckor sedan åkte jag förbi ett studentbostadsområde där jag själv bodde i slutet av nittiotalet och som ligger nära sonens dagis. Då skymtade jag något i ögonvrån...

Där stod den! Santanan! Eller åtminstone en likadan, en Santana LX från 1984. Karossen har lite skavanker, bland annat en mystisk buckla på vardera framskärmen som i stort sett identisk ut på båda sidor, som möjligtvis har orsakats av en äldre förare som inte har riktig koll på bilens förhållande till objekt i omgivningen. Bilen har rullat knappt 11000 mil och endast haft två ägare. Min gissning är att det är en student som tagit över en far- eller morförälders bil. Kanske. (Jag har ju gissat att det har hänt tidigare, till exempel gällande en orange Mazda 323.  Men sant vet jag ju inte om det är.) Hur som helst är det en orörd bil i fint skick, med mycket lite rost. En bil att bevara!


För någon vecka sedan såg jag bilen igen. Nu med vinterdäck på rostiga och fula fälgar. "Nej" tänkte jag, "nu börjar den här bilens förfall"! Uppenbarligen har den tagits över av någon som inte uppskattar denna smått unika bil. Jag hoppas jag har fel, man kan ju köra på vintern men ändå ta hand om sin bil, men varningsklockor ringer om att denna Santana befinner sig på glid.

Volkswagen Santana skrev jag om för nästan exakt om för ett år sedan. Då handlade det om ett exemplar utanför en vårdcentral bara ett par hundra meter från bilen i dagens inlägg! Du kan läsa det inlägget här.

 

Tomas Åström

Taggar: P-märkt, Hem
Santana på glid
Santana på glid
Santana på glid
Santana på glid

Kommentarer

#1
Al Larmon
2012-11-21 19:50

Very cool and tough looking with the original mud flaps for vehicle protection.

#2
Hasse_53
2012-11-21 21:25

Santana finns i aktiv tjänst i Kina som polisbil. Det handlar om nytillverkade bilar.

#3
kentudor
2012-11-22 05:36

Som tidigare nämts stänkskydd fram och bak = inga blästringskador fö är hålrummen på de här årsmodellerna fulla med vax.:)

#4
Hacke1
2012-11-22 11:54

Exakt en sån här har jag haft för mång år sedan. Ganska rymlig, sportig kort växelspak, trevlig att köra men den var väldigt gunging. Kanske var stötdämparna slitna eller var denna bilmodellen gungig?

#5
erkkkkkan
2012-11-28 17:57

Bor i Montevideo, Uruguay och här ser jag dem dagligen! Tyvärr tar inte folk här hand om dem på bästa vis.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.