Bild
Nästa artikel
Sentimental Saab

Sentimental Saab

P-märkt

Bilspanaren hittar ännu ett ämne för 30-klubben

Det var inte så länge sen jag skrev ett inlägg med massor av Saab 99:or så det kan ju verka onödigt att skriva ett till, dessutom när det inlägget innehöll en likadan fyrdörrars vit 99 GL av samma årsmodell som den på dagens bilder. Nåväl, nu är det inte just Saab 99 som jag vill uppmärksamma utan snarare bilmärket Saab.

Jag är uppväxt med och i diverse olika Saabar och skulle väl kalla mig Saabnörd om någon tvingade mig att ta ställning. De många turerna kring Saab förra året engagerade mig däremot inte direkt mycket. Saab gick dåligt, som vanligt, så det var inte så konstigt om det skulle gå i konkurs. För mig är Saab de gamla Saabarna, de jag minns från min barn- och ungdom. De som var lite egensinniga och roliga. Det är Saab för mig. Jag lärde mig till exempel köra bil i just en Saab 99, vilket jag berättat om tidigare. Gamla Saabar sätter sina spår.

Men än rullar många gamla Saabar i Sverige och sist i dagens något sentimentala inlägg vänder vi blickarna till bilen på bilderna. I november stod den i höstlöven utanför det vackra Elisabethsjukhuset i Uppsala, uppfört i två etapper på 1910- och 1920-talet. Bilen är en Saab 99 GL 1982 som haft fem ägare och rullat runt 18000 mil. I år fyller den 30 år och belönas, liksom Hondan i förra veckans inlägg, med skattebefrielse. En annan förmån är ju dessutom att besiktning bara behöver utföras vartannat år. Just denna bil ska besiktigas den sista januari och vi får hoppas att det blir av. Nu när alla Saabar har blivit, så att säga, historiska är det viktigt vi får fortsätta att se dem på våra gator!
 

Tomas Åström

Taggar: P-märkt, Hem
Sentimental Saab
Sentimental Saab
Sentimental Saab

Kommentarer

#1
Mathias Asp
2012-01-25 12:49

Kul och passande att uppmärksamma en 99:a!

Just denna årsmodell väcker minnen hos mig. Min första bil var nämligen en 99 GL från -82, om än i lite annat utförande. Beige med brunbeige inredning, 2-dörrars, vilket innebar svarta dörrhandtag och fönsterlister, samt 4-växlad. Trött och törstig, men utan att dricka olja. Såldes vidare efter ca ett år, till förmån för en 900, idag är båda av dem tyvärr skrotade...

#2
Filip Ericsson
2012-01-25 20:37

I en sådan växte jag upp. Många är de timmar jag suttit och drömt i baksätet under eviga långresor till när och fjärran när exempelvis släkt skulle hälsas på. Farsan höll plattan i mattan och Saabfyran pep när trean kastades i vid omkörningarna. Jag lärde mig också att köra bil i den, alltför ung förstås, och vad tungstyrd och trögväxlad den var! Men jag ska faktiskt erkänna att det var en 83:a med den nya fronten, att den var röd och att den bara hade två dörrar.

#3
bilspanaren.blogspot.com
2012-01-25 22:21

Det är alltid roligt att läsa bilminnen, särskilt om Saab då jag som sagt är uppväxt med dem. Jag såg faktiskt två körsbärsröda tvådörrars 99:or årsmodell 83-84 idag, Filip! Det var dock för dåligt ljus och för dålig kamera vid tillfället för att det skulle bli några bilder.

#4
Gunnar Mellquist
2012-01-30 18:44

Fin bild med bilen och höstfärgerna, stilig komposition.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.