Nästa artikel
Toyotatvillingarna
P-märkt

Toyotatvillingarna

Publicerad 28 maj 2013 (uppdaterad 28 maj 2013)
Bilspanaren ser dubbelt. Toyota Corolla gånger två!

Den 27 mars fann jag till min stora glädje en tvådörrars Toyota Corolla DX från 1981 i Uppsala. Det ser man ju inte varje dag. Jag fotograferade och åkte hem. När jag kom hem kollade jag min mejl och hade då fått några bilder från bilspanaren Mikael i Örebro. Han hade nämligen samma dag funnit och fotograferat en tvådörrars Toyota Corolla DX från 1981! Vad är sannolikheten att vi på samma dag fotograferade var sitt exemplar av denna utskrotningshotade art?

 
Förutom färgen är de alltså helt lika. Och bilarnas skick är också förvånansvärt lika, även om Örebrobilen verkar var lite rostigare. Ett nästan ruskigt sammanträffande! Nåväl, i och med detta inlägg återförenar jag Toyotatvillingarna, om än enbart i digital form.
Den silverfärgade Corollan fotograferade jag i stadsdelen Salabacke utanför en snygg gammal affärslokal vars utseende skäms lite av alltför mycket annonsering i skyltfönstren och vars nya fasad förstört proportionerna något. Men tittar man under finns den forna skönheten kvar, precis så som bör betrakta Corollan.
Den har haft blott tre ägare och ska ha gått drygt 21000 mil vid senaste besiktningen.
Den bruna, eller vad man ska kalla färgen (kopparmetallic kanske?), Corollan fotograferades av Mikael någonstans i Örebro. Den har haft sju ägare och ska ha rullat knappt 9000 mil vid senaste besiktningen. Det låter lite lite.
Denna generation Toyota Corolla kallas för 70-serien eller E70 den har tidigare varit med på bloggen i form av den fräsiga Liftbackmodellen.
Ett minne jag har gällande en Toyota Corolla av denna generation är från en nyårsafton i slutet, eller om det var i mitten, av nittiotalet. Jag och några kompisar skulle till en fest i en hyrd stuga ute i skogen och vi fick skjuts dit av min kompis syster i deras mammas silverfärgade, som vid det här laget mest var mattgrå, Toyota Corolla kombi. Det skulle nog inte vara ett så starkt minne om det vore för att jag är en bilnörd och att defrostern inte funkade. Fuktigt vinterväder parat med ett gäng festsugna och nyduschade ungdomar gjorde allt för att rutorna skulle imma igen. Hela tiden. Jonas torkade medan systern körde. Vi kom fram i alla fall och jag vet med säkerhet att systern kom hem, jag gratulerade henne på hennes fyrtioårsdag häromdagen nämligen, men om hon kom hem på ett säkert sätt, det betvivlar jag.
/Tomas Åström

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.