Nästa artikel
Volvo Amazon Damaskus-style
P-MÄRKT SPECIAL

Volvo Amazon Damaskus-style

Publicerad 3 mars 2011 (uppdaterad 24 oktober 2013)
Ett havererat BMW-samarbete? En hemlig prototyp? Ronny Jannerstad kom något stort på spåren i Damaskus 1989.

Då jag som ung, fjunig FN-soldat 1989 besökte Damaskus fick jag skåda ett av Amazonens många ansikten. Jag flanerade längs smågatorna i centrala stan på väg mot butiken där man sålde piratkopierade kassettband (Inspelade från CD på kromband, jajamän…) då jag plötsligt stod öga mot öga med detta eleganta ombygge.

Ursprunget gick inte att ta miste på, nog var det en Amazon alltid. Jag träffade aldrig byggherren själv, men hann prata lite med hans unge hjälpreda som dock på grund av språkförbistringen bara kunde konstatera att det var en Volvo.

Samme unge man ses på en annan bild posera vid ett annat projekt, en Simca (tror jag..) som hottats upp med attribut som vinge och Ritmo-emblem.

Vad som också förvånade med Damaskus var det stora inslaget av gamla amerikanska bilar. Dessa gick i stort sett uteslutande som taxi, och jag har varken förr eller senare fått någon förklaring till var de kommit från. Men nog gjorde man gärna någon taxiresa extra, bara för att ta chansen att åka klassiker. Interiörbilden med den glade chauffören är från Cheva -55:an som skymtar i vänsterkanten på en av bilderna.

Ronny Jannerstad

FOTNOT:
Bilderna från Ronny Jannerstad hittade Klassikers avdelning för lost & found långt ner i en undanskymd mailbox och dem skickades in redan 2007. Några av dem publicerades i Klassiker 9-10/2007 men visst är det kul att se dem igen?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.