Nästa artikel
131. Volvosamlaren med 2000 bilar, modellnamnsgeografi & LED-lampor i klassikern
Podcast

131. Volvosamlaren med 2000 bilar, modellnamnsgeografi & LED-lampor i klassikern

Publicerad 2024-05-09 07:00 (uppdaterad 2024-05-12 10:42)
Bilmodeller som fått namn efter platser – hur många kommer vi på? Calle Carlquist har bytt till LED-strålkastare i sin Mazda, Fredrik har fått en donation och Carl minns besvikelsen när allt var restnoterat hos märkesverkstaden. Gäst i studion: Bert-Jan Nijhuis som samlar på Volvomodellbilar och driver en Facebookgrupp för likasinnade.

I Studio Klassiker denna gång pratar vi om de nya möjligheterna att enkelt konvertera till LED-belysning i klassikern – bra eller förstör det utseendet? Calle provar just nu tillsammans med ViBilägare tekniken i sin Mazda MX-5.

– Jag tror att räckvidden har fördubblats! 

Hela tester kommer att finnas att läsa i ViBilägare 9/2024.

Original i höger strålkastare, LED i vänster. Hela testet kommer i ViBilägare. Foto: Niklas Carle/ViBilägare

Vi får också besök av holländske modellbilssamlaren Bert-Jan Nijhuis som driver en framgångsrik Facebookgrupp för alla som är intresserade av Volvo och modellbilar. Nu har han dessutom börjat ta fram egna modeller och först ut är Volvo 240 Polar. 

Panelen pratar om modellbilar de minns – bland annat den eftertraktade Folkabussen från Hot Wheels med dublla surfingbrädor. 

Calle Carlquist har sammanställt en lång lista över bilar som är döpta efter olika platser i världen och Carl Legelius och Fredrik Nyblad gör sitt bästa för att få honom att tappa tråden. Ett spår leder oss in på den spännande sportbilen OBC Mantorp som skulle byggas i Klippan. 

– Projektet gick givetvis i stöpet, säger Calle. Men det det var otroligt ambitiöst med motor från BMW och bidrag från Brauns designavdelning.

På det mer mondäna planet dyker Volvo 740 Stockholm upp i diskussionen.

– Den såldes bara i Stockholm och jag har för mig att man fick en snöskyffel på köpet, säger Calle. 

Klassiker 5.2024 med träffkalender/körjournal på köpet!

Lancia Delta Integrale ✔ Stor guide till MGB ✔ I Renault 4 till Indien ✔ Opel Commodore GS 2800 ✔ Volvo 240 GLE & GLT ✔ Fiat 600 Savio Jungla ✔ Mercedes-Benz 280 SE 3.5 ✔ På köpet: Kombinerad Körjournal och träffkalender!
Så lyssnar du!
  • Du kan lyssna i spelaren direkt på hemsidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på de tre punkterna till höger om spelaren och välj "Ladda ned").
  • Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill.
  • Du kan även prenumerera på Klassikers podcast via Apple, Spotify, Podcaster eller valfri annan podapp – sök på Studio Klassiker!
  • Medverkande i detta avsnitt är Fredrik Nyblad, Calle Carlquist och Carl Legelius. Gäst: Bert-Jan Nijhuis
  • Har du någon fråga, ett förslag eller något annat att säga till eller berätta för Studio Klassiker? Ring vår telefonsvarare: 08-736 12 64!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.